Disse kontrastene må vi alltid leve med. Men frykt er terrorens beste våpen, og vi taper hvis vi lar frykten overta, understreket dronning Sonja da hun besøkte skolen fredag.

Som visepresident i Norges Røde Kors var hun en pådriver for å opprette den internasjonale skolen i Sunnfjord, der demokrati, menneskeverd og internasjonal forståelse står som grunnpilarer.

Dronningens to dager lange offisielle besøk i Sunnfjord har først og fremst dreid seg om hennes hjertebarn, United World College. Skolen, som huser 200 elever fra 82 nasjoner, var senest i høst truet av nedleggelse, men ble berget av budsjettforliket.

At dronningen har tatt den under sine beskyttende vinger, og vært der hele seks ganger, betyr trolig mye for skolens status. Dronning Sonja innrømmer også at de mange besøkene er en støtteerklæring.

— Ja, det har det vært hele tiden, fortalte dronningen da hun møtte pressen fredag.

Full av lovord

Hun er full av lovord over arbeidet som gjøres ved senteret, og brukte mye tid sammen med elevene under besøket. Torsdag kveld fikk hun blant annet med seg et festfyrverkeri av en forestilling laget av skolens elever.

Her var både langeleik, tradisjonell dans fra Sør-Afrika, Kashmir og Venezuela, samt sang fra Serbia og Spania. Dronning Sonja klappet takten, og var tydelig imponert over det elevene fremførte. Og da sluttnummeret, en sang fra musikalen «Hair» ble fremført, sang dronning Sonja entusiastisk med.

— Jeg blir like imponert hver gang. De er full av pågangsmotet, og var veldig flinke, roste dronningen etter festforestillingen.

Kunstnermøte

Men besøket i Sunnfjord dreide seg ikke bare om utdanning og internasjonalt samarbeid. Også kunst sto på programmet under dronningens besøk.

Kunstner Liv Mildrid Gjernes laget regjeringens bryllupsgave til prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. Fredag møtte hun dronning Sonja og fikk vite om gaven falt i smak.

Møtet mellom kunstneren og dronning Sonja fant sted på Nordisk Kunstnarsenter Dalsåsen (NKD) i Fjaler kommune i Sunnfjord. Og vår kunstinteresserte dronning så ut til å stortrives da hun ble vist rundt på senteret, som er en institusjon under Nordisk Ministerråd.

Kunstner Liv Mildrid Gjernes har hatt tilhold ved senteret siden nyttår, og viste dronningen sitt trearbeid som har utgangspunkt i ornamentikk fra hardingfela. Men mest spent var hun på hvordan det gikk med bryllupsgaven hun laget til prinsessebryllupet, et sort og et rødt skap som fikk navnet «Ikoner for hjertene».

— Dronningen sa at hun likte det, men siden de hadde flyttet inn i nytt hus nylig, hadde det ikke blitt hengt opp ennå, forteller Gjernes til NTB.

— Og jeg sendte med en katalog over arbeidet mitt som dronningen kan gi videre til prinsessen, legger hun til.

hilde.kristin.evensen@ntb.no

FOTO: SCANPIX