Bergen hadde klarsignal til å arrangere svømme-EM i 2010, såfremt anlegget på Nygårdstangen var klart til bruk. Da tiden ikke strakk til, ble det snakk om EM i 2011.

Nå ryker trolig både det og sjansen til et eventuelt EM i 2012.

— Troverdigheten vår har raknet. Det er fryktelig trist, sier Per Rune Eknes, president i Norges Svømmeforbund.

- EM i en tynn tråd

I går kom beskjeden om at det nye nasjonale hovedanlegget for svømming og stup på Nygårdstangen blir 271 millioner kroner dyrere enn ventet. Nå skal prosjektet gjennomgås på nytt.

Byggestart blir et halvt år senere enn planlagt, og anlegget vil trolig stå ferdig først mot slutten av 2012.

— Med denne utsettelsen henger EM i en tynn tråd. Vi har jo ikke noe anlegg. Vi har hatt opsjon på svømme-EM i nordisk sammenheng i noen år, men nå har det begynt å bli rift om mesterskapet - både svenskene og danskene har kommet på banen, sier Eknes.

Et EM i et av de andre nordiske landene vil nemlig føre til at det vil gå «en del år» før det igjen blir aktuelt å arrangere mesterskapet i Norden.

Spesielt synd med tanke på timingen, mener Eknes. Med Alexander Dale Oens innsats i OL (sølv) og EM (gull) det siste året, har norsk svømming fått et realt løft.

— EM i 2012 i Bergen ville blitt et megashow. Det siste mesterskapet før OL i London, sier Eknes.

- Må vite hva det koster

Svømmepresidenten mener at det ikke er noe i veien for å begynne byggingen som planlagt.

— Jeg mener at man må kunne begynne arbeidet samtidig som man regner på tallene. Jeg skjønner heller ikke at det skal ta så lang tid å gjennomgå prosjektet, sier han.

Her er byrådsleder Monica Mæland helt uenig.

— Jeg aksepterer at han er utålmodig, men vi kan ikke begynne å bygge på noe før vi vet hva det koster og er sikre på at vi kan greie å realisere det, sier Mæland.

Hun ber om forståelse for at Byrådet ønsker å bruke tid på å kvalitetssikre en kostnadssprekk på nesten 300 millioner kroner.

Skal kutte kostnader

Svømmepresidenten forstår ikke hvorfor anlegget skal bli så dyrt. Han satt i juryen som tidligere i år valgte «Helleren» blant de seks forslagene fra norske og danske arkitekter. Også da reagerte han på prisen.

— Jeg syntes det var råflott allerede da. At det blir så mye dyrere er både overraskende og skuffende. Spesielt med tanke på at byggebransjen i mellomtiden har stoppet helt opp - jeg forstår ikke hvordan det kan ha blitt så mye dyrere, sier Eknes.

Mæland poengterer at blant de seks prosjektene var «Helleren» faktisk det rimeligste, uten at det ble avgjørende for vurderingen. Hun tror det er gode sjanser for at anbudsrunden vil gi en lavere priskalkyle ut fra dagens marked, og sier også at det kan bli aktuelt å gjøre reduksjoner i prosjektet.

— Der er all grunn til å sette spørsmålstegn ved mange tall, derfor trenger vi litt tid. Vi skal gå igjennom alle sider av prosjektet, ikke minst tekniske løsninger. Det er valgt en veldig dyr løsning for fundamentet, vi må finne ut om den er nødvendig eller bare ønskelig, sier byrådslederen.

— Jeg tror også at det kan gjøres mye for å få dette ned i pris, sier Eknes.

Sentralbadet består inntil videre

Svømmeidrettens storstue på Nygårdstangen vil få fem-seks ganger så stor kapasitet som Sentralbadet. Sistnevnte skal legges ned og tomten der selges som en del av finansieringen.

— Når vi selger vil avhenge av markedet, vi skal ha mest mulig penger for det. Men det er ikke aktuelt å stenge Sentralbadet før det nye anlegget har åpnet, understreker Mæland.

Kostnadssprekken på 271 millioner til tross, svømmepresidenten er fremdeles overbevist om at prosjektet vil bli gjennomført.

— Det er viktig for norsk svømming å få dette til. Bergen er svømmeby nummer én, sier Eknes.

Hva synes du om hundremillionerssprekken? Bruk kommentarfeltet under.

HJEMMEFAVORITT: Et EM i Bergen ville blitt et megashow, tror svømmepresident Per Rune Eknes. Her får Alexander Dale Oen OL-sølvet. FOTO: SCANPIX
KHR ARKITEKTER AS
Mette Bugge, Aftenposten
KHR ARKITEKTER AS
KHR ARKITEKTER AS