Like før jul fortalte Njøten en oppsiktsvekkende tilståelse i Se og Hør: Anne Grethe Fagereng er utsatt for et justismord. Han er torpedoen som sto bak terroren mot byens rådmann og hans familie på 90-tallet.

Siden den gang har 30-åringen vært i dekning på Kanariøyene. Han har verken svart på telefoner fra presse eller politi. I dag gir han sitt første intervju til Bergens Tidende. Njøten hevder nå at hans oppdragsgiver kan ha ønsket å ramme fru Fagereng på grunn hennes virke som radiojournalist.

Se og Hør betalte

Njøten har allerede brutt en avtale om å møte i politiavhør. Han lover nå å stille på Kristiansand politistasjon denne uken, og da skal alle fakta på bordet

— Det kommer til å smelle en bombe i Bergen når navnet på en av mine oppdragsgivere kommer frem.

Spørsmålet er hvilken troverdighet etterforskerne vil tillegge Njøtens forklaring. Etter at Riksadvokaten beordret ny etterforskning av saken, har både politifolk og andre påpekt brister i 30-åringens historie. Flere har også undret seg over hans samarbeid med Se og Hør.

— Jeg har ikke fått noe annet av Se og Hør enn et vanlig honorar. Det er ikke snakk om mye penger. Det er heller ikke slik at de har betalt noe opphold for meg i Spania, hevder Njøten.

— Hvordan kom Se og Hør på sporet av denne saken?

— De skulle egentlig snakke med meg om voldssaken som VG blåste opp med bildet der jeg tråkker på en fyr. Det var i forbindelse med denne rettssaken jeg begynte å angre på mye av det jeg har gjort i livet, spesielt dukket Ragnar og Anne Grethe Fagereng opp i tankene. Dette nevnte jeg for Se og Hør, og de ville skrive denne historien. I ettertid ser jeg kanskje at jeg burde gått til en dagsavis i stedet for Se og Hør, sier Njøten.

- Var ikke den første

Et av ankepunktene mot tilståelsen er at Anne Grethe Fagereng ble funnet skyldig i forhold som fant sted lenge før hun flyttet til Bergen. På dette tidspunktet var Njøten skoleelev.

— Hvilke handlinger overfor familien Fagereng er det du tar ansvar for?

— Jeg tar ansvar for det som skjedde fra august 1995 til desember 1995. Jeg tar ansvar for angrepet på Anne Grethe Fagereng i undergangen på Bønes, jeg tar ansvar for innbruddet i eneboligen deres og brannen i desember. I tillegg gjorde vi en god del ting som de ikke anmeldte. Jeg sendte selv flere kort til dem med ulike trusler.

— Hva tenker du om alle de andre forholdene familien Fagereng ble utsatt for, før du kom inn i bildet?

— Jeg vet lite om dette, men vet at det var noen før meg som også hadde i oppgave å gjøre livet surt for dem. Det har vært snakk om noe ruteknusing blant annet.

Njøten forteller hvordan han selv var inne i eneboligen til Fagereng i november 1995.

— Noen av tingene ble plassert rundt i huset, andre ting ble kastet eller plassert utenfor, mens noe ble dumpet i Rådalen.

— Husker du eksempler på steder dere la verdigjenstander?

— Det er slik jeg vil komme inn på i avhør.

Anne Grethe Fagereng ble seinere dømt for forsøk på forsikringssvindel i forbindelse med dette innbruddet.

— I etterkant har jeg undret meg over at politiet ikke fant spor etter oss, fordi jeg vet at det ble lagt igjen spor som sneiper og fotavtrykk. Vi var heller ikke så veldig forsiktige, vi var unge, sier Njøten.

- Jeg var vill og gal

30-åringen vil fortsatt ikke navngi oppdragsgiverne hans i 1995.

— I hovedsak dreide det seg om to personer, så var det flere bak der igjen.

Njøten hevder det dreier seg om personer fra et forretningsmiljø og et tungt belastet kriminelt miljø. Det kriminelle miljøet skal ha forgreininger som strekker seg utenfor bergensområdet.

— Hvorfor valgte oppdragsgiverne deg til oppgaven?

— Jeg tror det var to årsaker. Den ene er at jeg ikke kom fra Bergen. Den andre er at jeg var kjent for å være vill og gal. Jeg liker ikke å fremstilles som verken mesterhjerne eller torpedo, men det har alltid vært mye vold rundt meg.

— Hvor mange hadde du med deg?

— Vi var to, tre stykker. Noen av dem sitter nok og svetter nå. De leser vel aviser de også.

Han avviser også at det har vært noen kontakt mellom ham og familien Fagereng i forkant av intervjuet i Se og Hør.

— Jeg har hørt noen spekulasjoner om at jeg er blitt kontaktet av dem. Mine bekjennelser er ikke betalt av Fagereng, for å si det slik. Dette er bare en dum spekulasjon. Hvorfor skulle Fagereng trekke denne saken frem igjen på en slik måte?

- Tilbudt over 500.000

BT treffer Njøten i en hotellresepsjon i Maspolamas. Han ønsker ikke at det tas bilder som identifiserer hotellet. Njøten skal ha mottatt trusler etter at han sto frem i Se og Hør.

— Hvorfor skulle familien Fagereng rammes?

— Først fikk jeg forståelse for at det var begge som skulle rammes, men i ettertid har jeg lurt på hvor mye av oppdraget som egentlig gjaldt Ragnar Fagereng. De truslene jeg har mottatt i ettertid, kommer fra et miljø jeg har hørt Anne Grethe Fagereng lagde noen saker om da hun jobbet i radio. De første opplysningene jeg fikk fra mine oppdragsgivere handlet om noe skjenkegreier. I ettertid virker det mer som dette først og fremst har handlet om Anne Grethe Fagereng.

— Hvor mye visste du om dine oppdragsgivere i 1995?

— Jeg visste veldig lite. Det var først da jeg fikk betaling for oppdraget i etterkant, at jeg skjønte at dette var større enn jeg ante. Det var solid betaling. Nå vet jeg mye mer. Jeg vet at en av dem kommer til å legge kortene på bordet overfor politiet. Han har langt større troverdighet enn meg.

Njøten hevder også at han er tilbudt en større pengesum for å tie overfor politiet.

— Det er noen som er meget interessert i at sannheten ikke skal frem. De prøver å stoppe kjeften på meg. Se og Hør skrev at jeg er blitt tilbudt 500.000 kroner for å lukke munnen, men det er feil. Det er mer.