1. mai skal alle helseforetak i Norge ha nye styrer, der folkevalgte fra de største partiene får en avgjørende rolle.

Det vil si: Alle de store partiene unntatt ett — i hvert fall hvis man skal dømme etter de fem styrene som Helse Vest presenterte torsdag. Fremskrittspartiet er nesten fraværende, med ett enslig unntak.

Enslig Frp-svale

Bente Thorsen fra Karmøy er den eneste av de folkevalgte som tilhører Frp.

— Jeg ble overrasket da jeg så styresammensetningen. Det er i hvert fall ikke fordi vi har mangel på folk at vi ikke har flere med, sier Thorsen.

Hun ble foreslått fordi hun er gruppeleder for Frp på Karmøy, og havnet i styret for Apoteka Vest. Thorsen legger ikke skjul på at hun heller kunne tenke seg å være i et sykehusstyre.

Heller ikke i styret til Helse Vest er det noen fra Frp. Til sammen i de seks styrene er det 28 politikere. Arbeiderpartiet er Vestlandets mektigste sykehusparti, med ti representanter. Høyre kommer på annenplass med seks, mens Senterpartiet har fire.

Frp sitt ene styremedlem gir partiet en representasjon på 3,6 prosent. Til sammenlikning fikk Frp henholdsvis 26 og 22 prosent i Rogaland og Hordaland i høstens stortingsvalg.

- De er livredde oss

Reaksjonene er sterke når BT presenterer tallene for partiledelsen i Frp. Generalsekretær Geir Mo sier skjevfordelingen er sjokkerende, mens partileder Carl I. Hagen mener Stortinget må gripe inn.

— Dette vil jeg ta opp med våre folk i helse- og omsorgskomiteen, for å vurdere om vi skal ta opp saken i Stortinget, sier Hagen til Bergens Tidende.

— Helseministeren har sikkert forutsatt at det er oppegående og voksne folk i styret i Helse Vest. I så fall burde vi fått en partimessig fordeling noenlunde i samsvar med siste stortingsvalg eller siste kommune- og fylkestingsvalg. Slik er det langt ifra her. Derfor må vi vurdere om vi skal foreslå at det blir innført slike retningslinjer, sier Hagen.

Også nestleder Siv Jensen mener Frp er skvist ut av de andre partiene.

— Helt åpenbart. Tallene taler for seg selv. Men jeg er ikke akkurat overrasket. Dette føyer seg inn i rekken av hendelser der de andre partiene er mest komfortable med å holde oss utenfor, sier Jensen.

Hun fortsetter:

— Vi er tydeligvis ikke stuerene ennå. De andre partiene er livredde våre ideer og løsninger i helsepolitiske spørsmål.

- Det bare ble slik

Det var helseminister Sylvia Brustad som i høst bestemte at aktive politikere skulle inn i styrene. Brustad begrunnet reformen med at den ville gi bedre kontakt med befolkningen.

— På den måten får vi økt medbestemmelse og mer åpenhet, noe vi tror er svært viktig, sa Brustad til Aftenposten.

— Styrene har en svært sentral rolle i foretaksmodellen, og sammensetning av styrer er viktig, uttalte også statsråden.

Helse Vest ba fylkeskommunene og alle kommuner i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane om å komme med forslag til kandidater. Det kom inn rundt 100 forslag.

Styreleder Oddvard Nilsen (H) i Helse Vest sier til Bergens Tidende at styremedlemmene ikke ble plukket ut etter parti. Han mener det er tilfeldig at bare en fra Frp ble pekt ut.

— Vi la vekt på kriterier som kompetanse, kjønnsbalanse, geografisk fordeling og kontinuitet. Resultatet bare ble slik, sier Nilsen.

Siv Jensen reagerer på at Nilsen ikke fant flere kompetente Frp-ere.

— Det virker som han mener at ikke vi har brukbare kandidater. Det faller på sin egen urimelighet, sier hun.