Slik beskriver medhjelperen i Halsnøy-drapet de dramatiske sekundene da kameraten banket løs på Asbjørn Hvidevold med et balltre i aluminium.

— Vi sto der i minst en time. Samtalen var rolig, men vi fikk ingenting ut av ham. Derfor var vi egentlig på vei til å gå. Men så sa Hvidevold noe stygt om Bente. Det var de ordene som utløste at det svartnet for ham, sier 20-åringen om kompisen sin.

- Jeg skrek stopp

Han har fundert mye på om han kunne gjort noe annerledes i den lille gangen der Hvidevold ble slått i hjel.

— Jeg skrek to ganger at han måtte stoppe, men han enset meg ikke. Jeg så bare et par slag. Resten orket jeg ikke å se på. Jeg snudde meg vekk fra alt sammen fordi jeg var dårlig og sjokkert. Det var helt uvirkelig, som om jeg var i en annen verden, beskrev mannen i Sunnhordland tingrett i går.

20-åringen er tiltalt for medvirkning til drapet, men statsadvokat Benedicte Hordnes har gitt retten et alternativ med en såkalt subsidiær post som går på det å etterlate en person i hjelpeløs tilstand.

— I et annet tilfelle ville jeg kanskje ha anbefalt tiltalte å si seg skyldig på den subsidiære posten, men jeg kan ikke se at klienten min kunne gjort noe annerledes. Han var helt paralysert. I tillegg fryktet han kameraten sin, sier 20-åringens forsvarer Odd Drevland.

- Dumsnill

Drevland mener 27-åringen hadde stor makt over sin yngre medhjelper, og at 20-åringen er lett å lede og manipulere. Han viser til et politiavhør der 27-åringen har beskrevet kameraten som dumsnill, en person som aldri sa nei.

— De to var sammen helt til neste dag, og han fikk beskjed om å holde kjeft. Han torde ikke noe annet, sier Drevland.

20-åringen forklarte i retten i går at da han fikk et glimt av skadene og alt blodet i ansiktet på Hvidevold, ba han til Gud om at han måtte overleve.

Etter drapet har den unge mannen slitt mye med psykiske problemer. Nå prøver han å studere, men strever med å konsentrere seg.

— Jeg hadde psykiske problemer før også, men det er blitt mye verre etter drapet. Hver dag tenker jeg på det som skjedde. Jeg har tilbakeblikk og mareritt. Sover dårlig om nettene. Når jeg har spist, kaster jeg ofte opp. Det har vært veldig ille nå før rettssaken, sier han til BT.

Han gir et klart bilde av hva som skjedde selve drapsdagen, og trekker faren til kameraten sterkt inn i saken i sin forklaring. Han er overbevist om at faren sendte de to til Halsnøy for å skremme sannheten ut av Hvidevold om Bente Bjørgens drukning.

— Vi ringte for å få vite veien, og etter det jeg kunne forstå stilte faren ingen spørsmål om hvorfor vi skulle oppsøke Asbjørn. Like etterpå ringte han faren og sa at nå hadde Asbjørn fått bank, forklarte 20-åringen.

I tillegg sa han at 27-åringen tok et bilde av Hvidevold med mobiltelefonen, som han viste frem til faren som et bevis dagen etter. Dette skal han ha vist i sammenheng med at han var hos faren for å hente penger.

— Jeg var ikke med inn da han viste det, men da han kom ut igjen i bilen, sa han at faren var blitt redd. Han hadde lurt på om Asbjørn kunne komme til å blø i hjel, forklarte den yngste av de tre tiltalte.

Deisz Orjan