De fleste fikk morgenkaffen i vrangstrupen da de leste mandags-BT der styreleder i Helse Bergen, Ranveig Frøiland, fortalte om sitt triste møte med helsesenteret.

Utmerket sted

– Kanskje hun tror hun er dronningen av Saba og venter seg rød løper? Vi andre er ikke så godt vant, og vi synes Åstveit er et utmerket sted å være, sier Oddvar Gjerde.

Hva mener du om kritikken? Si din mening

Har BT vært for ukritisk mot Frøiland? Si din mening på leserombudets blogg

Gjerde har vært der i tre uker og har bare godt å si om stedet.

– Jeg føler meg i de beste hender og har full tillit til at helsepersonalet gjør den jobben de skal gjøre, sier han.

Gjerde får full støtte fra mange av sine medpasienter. De fleste av de 59 beboerne er inne for kortere eller lengre opphold for å trene seg opp etter rygg, hofte og kneoperasjoner, og kjenner seg overhodet ikke igjen i de traurige beskrivelsene som Helse Bergen-styrelederen gir av forholdene ved institusjonen.

– Vil alltid tilbake

– Jeg har vært her mange ganger, sier Erna Butz (91).

– Da jeg hørte om saken trodde jeg nesten ikke mine egne ører. Var det virkelig vårt sted hun snakket om? Jeg har bare gode erfaringer, og jeg vet hva jeg snakker om. Det er ikke få uker jeg har tilbrakt her, og jeg ønsker meg alltid tilbake, sier hun.

Åstveit-beboerne som BT snakket med i går er skjønt enige om at Frøiland har bommet grundig når hun retter skytset mot en institusjon som hun tilfeldigvis har vært innom og som hun mener burde vært mer moderne og velutstyrt. Som helsepolitiker burde hun heller se det som sitt ansvar å jobbe for å skaffe flere rehabiliteringsplasser enn å rakke ned på dem som allerede er der, mener de fleste.

– Dypt urettferdig

Også ledelsen ved senteret føler seg tråkket på av Frøilands uttalelser.

– Vi synes det er dypt urettferdig, og vi reagerer kraftig på den måten hun har gått ut på. Mens hun var her hørte vi ingen klager, hun tok ikke kontakt etter oppholdet for å fremføre eventuell kritikk, og vi fikk ikke noe forhåndsvarsel før hun plutselig stilte opp med avisen for å lage reportasje. En styreleder i et helseforetak skal ikke oppføre seg på denne måten, sier Børre Jensen, en av eierne i det privateide Åstveit Helsesenter.

Han forteller at de ansatte er sterkt provosert og frustrert, og at han har fått mange henvendelser fra tidligere pasienter som synes dette er et merkelig utspill fra Frøilands side.

Fine rom, høye priser

BT har også fått mange reaksjoner fra mange personer som tidligere har hatt opphold ved senteret. En av dem er Bergens tidligere turistsjef Ola Hiis Bergh.

– Jeg er sjokkert over Frøilands negative uttalelser om Åstveit, sier han.

– Når en kjenner til Helse Bergens trange økonomi og de mange langt mer presserende oppgaver institusjonen står overfor, er det utrolig at styrelederen kan komme med en så flengende og etter mitt og andre pasienters syn så uberettiget kritikk.

– Hvis Frøilands krav om finere rom og bedre service skal imøtekommes, må jo også prisene på rehabiliteringsopphold økes. Det vil i så fall komme til å gå ut over pasientene og i ytterste konsekvens føre til nedprioritering av mer nødvendige helsetiltak her i Bergen, mener Hiis Bergh.

– Bortskjemt

Gretha Braathen, tidligere byombud i Bergen, har også vært på rehabilitering på Åstveit.

– Dette er en bortskjemt og urettferdig kritikk. Åstveit helsesenter er et godt sted å være. Rommet jeg bodde på var ikke stort, men mer enn greit nok, og fellesrommene var koselige. Det stemmer at vi måtte komme til faste måltider, men det er jo helt greit når man er på et slikt sted, sier hun.

TRIVES GODT: Lars Gunnar Sandnes, Erna Butz og Oddvar Gjerde har alle gode erfaringer med Åstveit Helsesenter. - Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i Ranveig Frøilands beskrivelse, sier de.