Forvaringsfangen (29) — som står på vitnelisten når Åsane-saken starter i Bergen tingrett i neste uke - snakket i sommer med en venninne på telefon ifra Ila fengsel.

Denne telefonsamtalen fikk påtalemyndigheten i forrige uke overlevert et opptak av. Der gir 29-åringen uttrykk for at han vet sannheten om drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

Under opptaket avviser forvaringsfangen at en tiltalt eks-dørvakt (37) har noe med drapet å gjøre.

- Drapstiltalt ordnet opptak

Det skal være den drapstiltalte 37-åringen selv som sørget for at telefonsamtalen mellom forvaringsfangen og deres felles venninne ble tatt opp på bånd.

— Jeg har ingen kommentarer til noe av dette, sier advokat Ole Petter Drevland, som forsvarer 37-åringen.

Da statsadvokat Jarle Golten Smørdal i forrige uke fikk opptaket overlevert, var det sammen med en rapport fra privatetterforsker Ola Thune og en begjæring om at det måtte bli foretatt rettslige avhør av forvaringsfangen.

29-åringen, som soner en dom for to drapsforsøk, har tidligere avgitt vitneforklaringer i saken. Han er venn med Jarle Olsen, som er dømt for å ha planlagt og bestilt drapet på Øyvind Bjarte Madsen i Åsane i 2000. Thune bistår Elden

I 2005 begynte Jarle Olsen å gi nye politiforklaringer om drapet. Dette ledet til at eks-dørvakten (37) og en fotballspiller (27) i november i fjor ble tiltalt for medvirkning til overlagt drap.

Det er fotballspillerens advokater, John Christian Elden og Thomas Randby, som nå krever at det må bli foretatt et rettslig avhør av forvaringsfangen før rettssaken starter førstkommende mandag.

— Hvis det er slik at Jarle Olsen bevisst har forklart seg usant og trukket eks-dørvakten inn i saken, kan det reise spørsmål rundt sannferdigheten om anklagene mot min klient, sier advokat Thomas Randby.

Telefonopptaket fra fengselet skal ha blitt analysert av privatetterforsker Ola Thune. Han vil ikke svare på spørsmål om sin rolle i saken, men Randby bekrefter at privatetterforskeren er involvert.

— Han er engasjert av advokatfirmaet Elden, og har bistått oss i saken på ulike måter, sier Randby.

- Udramatisk

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal har avvist forsvarernes krav om rettslig avhør av forvaringsfangen.

— Det som fremkommer på opptaket er helt udramatisk. Det er ikke snakk om at han går tilbake på sin tidligere forklaring. Det er derfor ikke grunn til å ta noe bevisopptak av ham få dager før hovedforhandling starter, der han skal vitne på vanlig måte, sier Smørdal.

Etter hva BT kjenner til, har forvaringsfangen (29) aldri forklart seg om eks-dørvakten i politiavhør. Hans vitnemål skal stort sett dreie seg om hva han har hørt av andre personer, blant annet hva Jarle Olsen skal ha fortalt ham.

Olsen har gitt en rekke politiforklaringer i saken, men det var først i de aller siste avhørene han trakk den nå tiltalte eks-dørvakten inn i saken. 29-åringen skal ikke ha blitt avhørt av politiet etter at Olsen forklarte seg om eks-dørvakten.