• RV har aldri hatt væpnet revolusjon på programmet. Det vet Friele godt. Jeg har fortalt ham det, sier Stine Akre.

RVs listetopp i Bergen er mildt sagt forbannet over ordfører Herman Frieles uttalelser i dag.

— Jeg kan godt forstå at Herman Friele er skremt over at RV skal få innflytelse på politikken i Bergen, og at Høyre synes vi er den røde fare. Men han kan ikke snakke usant og spre løgn om andre partier i bystyret. Vi har aldri hatt væpnet revolusjon i vårt program, og det har jeg selv fortalt ham, sier Akre.

— Hva skyldes så en slik misforståelse? Er det koblingen til AKP-ml?

— Jeg vet ikke. Første gang jeg hilste på Friele, sa han: «Jeg var redd du skulle drepe meg, siden du er for væpnet revolusjon.» Jeg sa at det trengte han ikke være, for verken jeg eller partiet har noen gang vært for væpnet revolusjon, sier en rasende Akre.

Hun mener ordføreren som skal være en samlende figur i Bergen, har tråkket langt over streken.

— Det er som om jeg skulle sagt at Bergen Høyre er nazister fordi de støttet Nasjonal Samling på 1930-tallet. Det ville ikke jeg drømt om å gjøre, sier Akre.

-Uklokt

Heller ikke høyres samarbeidspartner KrF er spesielt begeistret over Frieles utspill i dag.

— Det er svært uklokt av ordfører Herman Friele å gå ut i siste fase av valgkampen med en utfordring om å stemme et av de store opposisjonspartiene, istedet for å peke på de tre partiene som i dag sitter i byråd. KrF har som et mellomstort parti faktisk sikret Herman Friele ordførerstolen i denne perioden. Herman Friele bør trekke sin uttalelse, mener varaordfører Kristian Helland (KrF).

KJETIL LINDE HOLO (ARKIV)