— Ordføreren bryter forvaltningsloven og offentlighetsloven. Det går ikke an å gi kommunale garantier om penger uten at det er dokumentert noe sted, sier Mathias Furevik, RVs ungdomskandidat til kommunevalget i høst.

Til kontrollkomiteen

I dag vil RV stille spørsmål i bystyret, og be om at saken sendes til kontrollkomiteen. Partiet reagerer på at Herman Friele har gitt garantier på 150.000 kroner til arrangøren av foredraget med Bill Clinton og Hans Blix, uten at det har vært politisk behandlet.

Ordfører Herman Friele sier han blir irritert over at RV er negative til «noe som er positivt».

— Kommunen har foreløpig ikke betalt en øre, og det er ikke sikkert vi trenger det heller. Men vi var nødt til å gi en garanti til arrangørene for i det hele tatt å få arrangementet, sier Friele.

Garanterte 700.000 kroner

Han avslører at det ikke bare var 150.000 kroner arrangøren Tema Foredrag i Kristiansand ba om, men 700.000 kroner. Og det beløpet garanterte Friele.

— Kommunen kan ta en femtedel, det klarerte jeg med byrådsleder Monica Mæland. Resten skulle jeg prøve å hente inn fra private. Jeg har fått tilsagn fra tre bedrifter nå, og venter på den siste, sier Friele.

— Hva skulle skje om du ikke lyktes med det?

— Det var ikke et tema. Jeg har jo såpass tiltro til meg selv at jeg måtte greie det, sier Friele.

Han vil ikke si hvem som bidrar før alle er klare.

Opprinnelig forsøkte arrangørene å få Bill Clinton til Kristiansand, men det ble for dyrt for kommunen. I stedet valgte de hans visepresident Al Gore.

— Vi synes Gore er mer interessant, så for oss var det ikke et vanskelig valg, sier ordfører Jan Oddvar Skisland (KrF).

Kommunen bidrar med å dekke en del utgifter, men har som prinsipp å ikke stille garantier, ifølge ordføreren.