«Er ute en liten tur», sto det på lappen Edvin Meling Hansen la igjen på sitt arbeidssted Fana politistasjon ved 17-tiden fredag. Så kjørte han fra stasjonen i en sivil tjenestebil. Siden har ingen sett 32-åringen, som er far til to små barn.

Meling Hansen kom innom Fana politistasjon rundt en time før han skulle på vakt klokken 18 fredag. Han kom midt i vaktskiftet på stasjonen, og snakket med flere kolleger. Lensmann Norvald Visnes i Fana var en av de siste som snakket med Meling Hansen.

— Han var akkurat som han pleide. Ingen av kollegene hans merket noe spesielt ved ham. Da han gikk ut, antok jeg at han skulle ha seg en matbit før han skulle på vakt. Det er typisk ham å være ryddig og legge igjen en lapp før han går, sier Visnes.

- En flott makker

Meling Hansen skulle jobbe fra klokken 18 til 02 fredag, og skulle kjøre patrulje sammen med sin faste makker, politiførstebetjent Idar Grotle. Meling Hansen beskrives som punktlig, og kollegene reagerte derfor raskt da han ikke møtte opp på jobb da vakten hans begynte.

— Han er en flott makker. Han er pliktoppfyllende og har alle de egenskapene en god politimann skal ha, sier Grotle, som har deltatt i letingen etter makkeren siden fredag.

Edvin Meling Hansen har jobbet i politiet i ti år. Først fem år i Vest-Finnmark politidistrikt, deretter tre år på kammeret i Bergen. De to siste årene har han jobbet på Fana politistasjon, der han er etterforsker. 32-åringen er samboer, og har to små barn. Familien bor på Nesttun. Han er født og oppvokst i Bergen, og er en aktiv friluftsmann.

— Han er en ryddig og flink politimann. Det er ingen indikasjoner på at det har vært uregelmessigheter i hans tjenesteforhold eller privatliv. Vi står uten spor i saken, og forsvinningen fremstår som et mysterium, sier politimester Vidar Refvik i Hordaland politidistrikt.

Ingen spor

— Etterforskningen er bredt anlagt. Foreløpig er det ingenting som tyder på at forsvinningen har sammenheng med hans yrke som politimann, men det kan heller ikke utelukkes. Vi etterlyser ham nå med navn og bilde i håp om at noen kan ha sett ham og at vi skal få tips som kan føre oss videre i etterforskningen, sier Refvik.

Politiet har gått gjennom alle saker Meling Hansen har jobbet med, uten at det er funnet noe som tyder på at forsvinningen har sammenheng med spesielle saker eller personer han har arbeidet med.

Meling Hansen kjørte en tjenestebil da han forsvant, men hadde ikke tjenestevåpen.

— Alle tjenestevåpen på Fana politistasjon er sjekket, og ingen våpen mangler. Han har ingen private våpen, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt.

Søk med helikopter

— Det er spesielt å lete etter en kollega, særlig for dem som kjenner ham og har jobbet tett med ham. Ellers følger vi vanlige rutiner i forsvinningssaker, sier Refvik.

I løpet av helgen har store deler av Bergen og deler av Os blitt gjennomsøkt. Søndag ble leteområdet utvidet til også vestre deler av Bergen, og det ble lett på Sotra. Søndag ble også et legehelikopter fra Norsk Luftambulanse og et småfly fra Bergen Aero Klubb satt inn i letingen, men uten resultat. Luftsøkene konsentrerte seg om hovedveier, parkeringsplasser og rasteplasser. I tillegg har en rekke biler finkjemmet alle gater i et stort område.

Letingen vil bli trappet noe ned natt til mandag, men vil fortsette med full styrke mandag. Da vil flysøkene utvides til større områder.

— Natt til mandag vil de frivillige konsentrere seg om å sjekke alle tenkelige kaiområder, og se etter spor utfor kaiene, sier Hillestad.

Det har ikke vært noen bevegelse på savnedes bankkontoer siden fredag. E-mailen hans er heller ikke brukt.

Savnede har to mobiltelefoner, en privat og en tjenestetelefon. Begge lå igjen på kontoret da han forsvant.

— Siden han ikke hadde startet vakten er det naturlig at han lot tjenestetelefonen ligge igjen. Det er heller ikke uvanlig å legge igjen privattelefonen på kontoret, sier Hillestad.

Ber publikum om hjelp

— Vi oppfordrer publikum i hele Hordaland til å se etter den savnede Ford Focus tjenestebilen på parkeringsplasser og garasjeanlegg, sier Hillestad.

— Foreløpig er det ikke gjennomført søk i sjøen, fordi vi ikke har noe utgangspunkt for hvor vi skal begynne å søke, sier Refvik.

— Vi ber publikum se etter spor i snøen på kaianlegg og hvis det er stille vann, ber vi dem se etter olje og bensin på vannet. Det flyter opp hvis en bil kjører i sjøen, sier Hillestad.

Politimesteren er glad for at så mange politifolk i sin fritid har brukt hele helgen til å lete etter kollegaen.

— Vi setter stor pris på all frivillig innsats og det store engasjementet folk viser, sier Refvik.

LETER ETTER KOLLEGA: Informasjonsleder Trygve Hillestad (t.v), lensmann Norvald Visnes og politimester Vidar Refvik (t.h) leder letingen etter sin savnede kollega Edvin Meling Hansen (32) fra operasjonssentralen på Bergen politikammer. Visnes var en av de siste som snakket med Meling Hansen før han forsvant.<p/>Foto: Gidske Stark