Admiralen drev bedrageri i stor stil da han skrev reiseregning etter de to turene, hevder aktoratet. Deres aller første vitne, Kjell Arne Bratlie, skulle styrke saken deres. I stedet ga han Karlviks forsvarer en mengde ammunisjon.

Ett tema var totalt dominerende på golfturene, ifølge den tidligere golfskribenten, som selv var med på turene i 2003 og 2004:

— Jeg tror nok at jeg var den eneste som ville snakke om golf. De snakket så mye om Forsvaret at jeg kjedet meg og gikk og la meg, sa Bratlie.

Les også tidligere saker fra retten i dag: - Dette er en klappjakt | Sliter med å forklare konfirmasjonstur

Uformelle møter

Selv om golfarrangøren karakteriserte turene som "rene venneturer der venner spilte golf", forklarte han også at turene bar preg av uformelle samtaler om forsvarsspørsmål. Aktoratet har hittil tilbakevist dette, og fremhevet at det ikke finnes referater fra møtene.

Ifølge påtalemakten dreier det seg om private "gutteturer" på golfbanene i Alicante, som Karlsvik har belastet Forsvaret med 33.000 kroner for.

Aktoratets eget vitne forklarte at golfcupen utelukkende er åpen for personer som er tilknyttet Forsvaret på en eller annen måte. Arrangøren er selv sikkerhetsklarert for forsvarsdokumenter merket "Strengt hemmelig", og var mobilisert som informasjonsrådgiver for Sjøforsvaret i tilfelle krig.

Lang forsvarstradisjon

Golfarrangementet har røtter helt tilbake til 1998, ifølge aktors vitne, og deltakerne har alltid vært høytstående offiserer.

Til å begynne med bar arrangementet navnet "ØKN-cupen", ettersom Øverstkommanderende for Forsvaret i Nord-Norge pleide å være med. Arrangementet hadde en egen vandrepokal, merket med våpenskjoldet til ØKN.

Senere skiftet golfturneringen navn til "Admirals' Cup".

— Det var såpass mange admiraler som spilte golf der, forklarte Bratlie.

Høyt sikkerhetsnivå

Alle som var med på arrangementet, var sikkerhetsklarert, ifølge arrangøren.

— Det er en forutsetting at man må ha tilknytning til Forsvaret for å være med, sa han.

— Var Forsvaret og forsvarsspørsmål et gjengangertema der nede? spurte forsvarer Dag Steinfeld.

— Ja, helt klart. Det var Forsvaret som sto på agendaen, sa vitnet, som aldri tidligere hadde vært med Karlsvik på golftur.

Bratlie fortalte også at han antok at Karlsvik var blitt invitert med på turen av GIS, Generalinspektøren for Sjøforsvaret.

Kollega fikk mer

Karlsviks forsvarer hadde enda et godt kort på hånden i dag, da han kunne vise frem reiseregningen til en annen offiser som var med på den omstridte turen til et militært idrettsstevne i Fredericia i Danmark.

Offiseren hadde krevd refundert utlegg for både seg selv, sin kone og sine to barn, deriblant fly, taxi, utgifter for ektefelle og halv kostgodtgjørelse for ektefelle. Påtalemakten har bygget deler av saken sin på at Karlsvik skulle ha spist middag med konen sin på Forsvarets regning på den samme turen.

Marit Hommedal, Scanpix