GAUTE LINGA

Køen utenfor auksjonslokalet i Kong Oscars gate blir lengre og lengre. Mange venter trippende på at dørene skal åpnes.

— Vi er her bare for moro skyld, og har ikke tenkt å kjøpe noe, forteller Gerd Olsen ivrig. Hun og ektemannen er her for første gang, opplyser de, før de haster inn i det raffinerte forsamlingslokalet.

De gamle lokalene er en perfekt ramme for auksjonen, som har vært tradisjon i over 25 år. Med sine fem meter høye og nærmest kongelig utsmykkete vegger er det et sted for de store anledninger.

Under tilskipingen ledet av auksjonarius Olav Malmedal blir det solgt alt fra tipakninger med barbiedukker til snowboard og forundringspakker.

Auksjonariusen tar frem en dårlig printer fra forrige århundre og roper:

— Hører jeg et bud? Hele salen blir dønn stille, ingen bud. Plutselig brytes stillheten av at en dame rekker opp hånden og roper ut: - Hundre kroner! I samme øyeblikk hører vi hennes ektemann som sitter ved siden av henne brøle i fortvilelse:

— Nei!

Salen bryter ut i latter.

— Første gang, andre gang, tredje gang! Auksjonariusen smeller hammeren i bordet og erklærer printeren for solgt. Igjen sitter ektemannen med et kunstig smil om munnen, mens han kanskje sier noe mindre pent inni seg.

Olav Malmedal tar frem en bassgitar av ypperste kvalitet.

— Femti kroner!

En mann med bart bakerst i salen gliser og gnir seg i hendene.

— Hundre! byr en annen mann som også har lyst til å plage naboene, før bartemannen knuser til igjen:

— Fem hundre! Slik fortsetter den store duellen, til bartemannen sitter igjen med et koreanskprodusert musikkinstrument - som til slutt kostet ham 2800 kroner.