KRISTIN JANSEN

I går ble han varetektsfengslet for fire uker, siktet for grovt bedrageri.

— Denne saken er spesiell. Det er sjeldent vi ser noen som prøver å få ut så store beløp, sier politiadvokat Tore Johan Sørland.

Mannen skal ha operert sammen med en bekjent under bedrageriforsøket som fant sted i midten av mars. Ifølge politiet skal 34-åringen flere ganger ha vært i kontakt med banken for å forsikre seg om at de hadde skaffet tilstrekkelig med kontanter slik at bankremissen kunne løses inn. Etter planen skulle 2,5 millioner betales kontant og det resterende beløpet plasseres på en nyopprettet konto. Men så langt kom ikke bedrageriforsøket.

— Vi fikk henvendelse fra en mann som varslet at han ville ta ut et større beløp. Personen som tok imot beskjeden fattet mistanke om at noe var galt og varslet politiet, sier informasjonssjef i Posten, Line Fredriksen.

Hun legger til at det er uvanlig å heve så stort beløp.

Dømt ti ganger

Tobarnsfaren er også siktet for å ha kjøpt en større bil til en verdi av 375.000 kroner med falsk bankremisse, i tillegg til en rekke mindre forhold. Han er tidligere straffedømt ti ganger. Syv av dommene har han fått for bedrageri.

34-åringen ble pågrepet på Voss 17. mai etter å ha vært etterlyst av politiet i drøye to måneder. Han stiller seg helt uforstående til de alvorligste delene av siktelsen og påkjærte kjennelsen om fengsling på stedet.

— Jeg har overhodet ingen kjennskap til dette, sa han til Bergens Tidende like etter fengslingsmøtet i går.

Politiet baserer mye av siktelsen på sporing av den uregistrerte mobiltelefonen som ble brukt til å gjøre avtaler med postbanken på Nordnes. De har sammenliknet bevegelsene til denne telefonen med bevegelsene til den siktedes mobiltelefon.

Ble fotografert

— Disse er registrert på nøyaktig samme sted til nøyaktig samme tid. Det er svært liten sannsynlighet for at to forskjellige personer kan ha kjørt tidsmessig parallelt fra Voss til Sotra, Fyllingsdalen og tilbake til Voss. Mannen ble også fotografert på strekningen, sier Tore Johan Sørland.

Retten mente likevel at disse premissene var for svake, og valgte å varetektsfengsle 34-åringen på grunnlag av de andre punktene i siktelsen.

— Den uregistrerte telefonen tilhører ikke min klient. Han mener at det er tilfeldig at brukeren av denne har beveget seg i samme område som seg selv, sier 34 åringens forsvarer, Odd Drevland.

Han mener grunnlaget for fengslingen er for svakt.

— Jeg synes det er unødvendig å bruke fengsel i dette tilfellet. Det kan lett virke som om mannen dømmes mer på grunn av sitt rennomè enn de faktiske forhold, sier Drevland.

Mannen som skal ha operert sammen med 34-åringen, ble pågrepet kort tid etter bedrageriforsøket i postbanken. Han ble varetektsfengslet for to uker, men er nå løslatt. Mannen er fremdeles siktet i saken.