ØYULF HJERTENES

MARIT HOLM

— Vi betalte 10.500 kroner for en forsikring som ikke er verdt noe som helst, sukker Jonathan Coulson oppgitt.

I mars i fjor kjøpte Coulson og Veronica Pallesen det de trodde var drømmehuset i Storåsen på Nyborg. Med på kjøpet fulgte halve regningen for det Notar kaller en boligskifteforsikring, som gjelder både for kjøper og selger.

Forsikringen skal dekke «...vesentlige bygningstekniske feil, med hovedvekt på konstruksjonsfeil, fukt og råteskader». De fleste andre forsikringsselskap kaller forsikringen eierskifteforsikring, og inngår denne kun med selgeren.

I over ett år har Pallesen og Coulson forsøkt å få forsikringsselskapet til å betale for skjelettene som ramlet ut av skapet etter kjøpet.

Vannet trengte inn

På bakgrunn av tilstandsrapporten som fulgte med huset har selskapet, Anticimex Forsikring sagt kontant nei.

En ny rapport som paret bestilte påpeker grove feil i informasjonen de fikk ved kjøpet.

— Om forsikringen ikke dekker skader som er utelatt i tilstandsrapporten, og som vi umulig kunne vite om, hva er da poenget?

Veronica Pallesen rister på hodet.

Etter at de flyttet inn, måtte paret grave opp plattingen foran huset for å stanse lekkasjene inn i kjelleren. Dreneringen var ødelagt, og vannet trengte inn gjennom en lang sprekk i kjellerveggen.

I opplysningene om boligen paret fikk da de kjøpte var dreneringen gitt tilstandsgraden 1 -2. Det betyr at dreneringen er begynt brukt (1), og at utbedringer kan foretas innen rimelig tid (2).

«Grove feil»

Den nye rapporten, gjort av Rein Gunnestad i Norsk Takst og Bygningskontroll, sier følgende: «Det å antyde tilstandsgraden 1 på dette anlegget er etter min mening grovt feil. En korrekt angivelse av dreneringens tilstand vil være tilstandsgrad 3».

Den sier at utbedringer må gjøres innen relativt kort tid. Graden er den laveste som kan gis.

Utbedringene er regnet til å koste minst 124.000 kroner.

I tillegg er gulvbelegget på badet i kjelleren gitt en tilstandsgrad 1, på tross av at belegget er lagt feil. «Min oppfatning er at man burde ha kommunisert stor risiko for at det oppstår skader, og at konsekvensen av skade kan bli stor», heter det i den nye tilstandsrapporten.

Jonathan Coulsons liste over feil de ikke fikk opplysninger om er fortsatt lang. En feildimensjonert bærevegg. Et ureglementert elektrisk anlegg. Og så videre.

— Selvfølgelig vil et hus fra 1955 aldri være feilfritt. Men her snakker vi om en rekke store skader vi umulig kunne vite om, sier Veronica Pallesen.

Ber paret gå til sak

Daglig leder hos Notar Eiendom på Bryggen, Lars Albertsen, sier de ikke er involvert i spørsmål som omhandler anvendelsen av forsikringen.

— Noen ganger anbefaler megler en slik forsikring, andre ganger ikke. Det kommer an på eiendommen. Vi opplyser imidlertid alltid våre kunder om muligheten til å tegne en slik forsikring, sier Albertsen.

I svarbrevene til Jonathan Coulson og Veronica Pallesen sier Anticimex Forsikring at de ikke ser på problemene med huset som erstatningspliktige etter boligskifteforsikringen. De ber paret gå til sak om de ikke er fornøyde.

— Da er det 50-50, og det tør vi ikke. Et tap blir altfor dyrt for oss, sier Jonathan Coulson.

Viker ikke en millimeter

Roy Malmo Nilsen, administrerende sjef i Anticimex Forsikring, sier at selskapet har gjennomgått saken opp og ned i mente.

— Vi kan ikke med vår beste vilje skjønne at kjøper vil ha oss til å betale ny drenering. Selvfølgelig kan det diskuteres hvilken tilstandsgrad som burde vært brukt i tilstandsrapporten. Men det står klart og tydelig at det antas at det ikke er dreneringsrør i grunnen, at naturlig drenering er etter byggeårets byggeskikk, at det er ukjent hvilken type drenering som er benyttet rundt huset og at det er ukjent om og hva slags tettesjikt som er benyttet. Det står også at antatt normal levetid for drenering er 20-60 år, sier Roy Malmo Nilsen.

— Forhold som det gjøres oppmerksom på i tilstandsrapporten, kan vi ikke betale ut forsikringspenger på. Budskapet til kjøperne er at de må sette seg godt inn i tilstandsrapporten, før de kjøper bolig, sier Roy Malmo Nilsen.

FØLER SEG SNYTT: – Vi har kjøpt oss et kjempeproblem. Nå er det oss mot et stort forsikringsselskap som bare skal tjene penger på folk, sier Veronica Pallesen og Jonathan Coulson. Til høyre parets datter Nicoline.<br/>Foto: VEGAR VALDE