– Det var jo synd med den fine jakken, sier Ingerid Sjursen, mens Rolf Sjursen viser strikkejakken tanten hadde på seg lørdag.

Jakken er full av blod, etter at Ingerid Sjursen falt på gulvet hjemme i leiligheten i Fløygaten.

Hun er svært dårlig til bens, og hadde ingen mulighet til å komme seg opp ved egen hjelp. Hun utløste derfor trygghetsalarmen hun bærer rundt halsen, og etter tyve minutter liggende på gulvet kom to hjemmesykepleiere.

Uten briller

– De løftet meg opp i stolen, og spurte om jeg hadde brukket noe. Så ba jeg dem lete etter brillene som jeg mistet i fallet. De lette litt, men så fikk de en ny alarm, og sa at de måtte gå, forteller hun.

Dermed ble hun sittende alene i stolen – uten de nødvendige brillene.

– Da ringte jeg til Rolf, forteller hun.

Da Rolf Sjursen kom, oppdaget han raskt at blodet rant friskt fra 96-åringens bakhode. Han ble temmelig forundret over at hjelperne skulle ha forlatt tanten som han fant silblødende fra et sår i hodet.

– Derfor ringte jeg senere hjemmesykepleien som hjalp Ingerid, og fortalte at de hadde forlatt henne med hull i hodet, forteller Rolf Sjursen.

Ble ikke trodd

På hjemmesykepleiekontoret ble han ikke trodd.

– Sykepleieren jeg snakket med, sa at jeg ikke måtte være frekk. Hun påsto at Ingerid måtte ha falt en gang til etter at hjelperne hadde gått, sier Rolf Sjursen.

Den forklaringen tror han ikke mye på.

– Det er umulig. Tante hadde aldri i livet klart å komme seg opp i stolen igjen, der jeg fant henne sittende, sier han.

Også Ingerid Sjursen avviser påstanden. Hun er overbevist om at hun i fallet må ha slått hodet i treverket på sofaen.

– Det er latterlig at sykepleieren mente dette skulle ha skjedd etter at hjelperne hadde gått, sier Ingerid Sjursen.

– For kort tid

Hun er så dårlig til bens at hun ikke har vært ute av huset på årevis. Hjemmesykepleieren som kommer hver morgen, får henne ut av sengen, tømmer potten og drar strømpebuksen opp på leggene.

– Resten gjør jeg selv, og det vil jeg også. Man må aktivisere seg, sier hun bestemt.

Men Ingerid Sjursen hadde ønsket at hjelperne var mindre stresset.

– Jeg synes ikke noe om at de bare er en så kort stund inne hos et menneske. Og etter at jeg falt – jeg kunne jo ikke selv se at jeg blødde slik fra hodet, sier hun.

– Trist og tragisk

Rolf Sjursen skjønner at hjemmesykepleiere har det travelt.

– Men jeg synes at dette har vært en frustrerende hendelse, og det er trist og tragisk at hjelperne har det så travelt at de ikke engang har tid til å finne briller som ligger på gulvet, sier han.

Om Ingerid Sjursen skulle falle en gang til, er hun igjen helt avhengig av hjelp utenfra. Om hun får den hjelpen hun trenger, er hun litt usikker på:

– Men jeg håper jo det.

SILBLØDDE ETTER FALL: Ingerid Sjursen (96) er så dårlig til bens at hun ikke har vært ute av leiligheten på årevis. Etter et fall i stuen, skal hjemmesykepleierne ha dratt igjen uten å se hennes blødende hode.
Høvik, Tor