• Bilselgeren benytter en forkastelig salgsmetode. Han bruker sjarmen sin til å få folk til å betale forskudd. Så leverer han ikke bil likevel.

Det sier André Fimreite, leder for juridisk avdeling i Norges Automobil-Forbund. Fimreite regner med at han har snakket med mellom 20 og 40 mennesker som har vært borti bilselgeren som BT omtalte i går. BT skrev at han er tiltalt for bedrageri mot rundt 40 personer.

— Kniven på strupen

— Han må være en trolig dyktig selger. Til og med folk som vi har advart mot denne selgeren, har latt seg overbevise til å betale inn forskudd.

Fimreite bekrefter at ikke alle som har følt seg lurt har anmeldt selgeren.

— Det skyldes nok at han hele tiden lover å finne en løsning. Han har også løst en del saker etter at han har fått kniven på strupen, sier Fimreite.

Omfanget av bilkjøpere som føler seg lurt er gått ned, ifølge advokaten. Han tror det skyldes at de større forhandlerne begynte med import av bruktbiler.

-Betal aldri forskudd

Her er Fimreites råd for importkjøp:

  • Hovedregel: Betal aldri forskudd. Betal når du får bilen. Går ikke det, så krev sikkerhet for forskuddet. For eks. ved at importøren stiller bankgaranti.
  • Vær til stede når bilen er klar for tollklarering. Betal engangsavgiften (tollavgiften) og merverdiavgift direkte til myndighetene, ikke la selger gjøre det.

Direktør Finn Tandberg i Bilimportørenes Landsforening ber kjøpere i tillegg sjekke på forhånd hvor mye de skal betale i engangsavgift.

— Avgiften er langt høyere enn mange tror, sier han og viser til at man kan beregne ut summen selv ved å bruke kalkulatorer på nettet. Han gir som eksempel BilNorge.no og Finn.no.

Han oppfordrer også folk til å sjekke nøye dokumentasjon av kilometerstand og om serviceheftet er ekte.

— Jeg har sett servicehefter som er trykt i 2000, men likevel har forrige service i 1998. Går det samme stempelet, signaturen og kulepennen igjen over mange år, kan det være uekte. Dessuten: Ser bilen enten for ny eller for slitt ut i forhold til kilometerstand, så kan den være jukset med. Om mulig så ring en tidligere eier og spør om kilometerstanden høres rimelig ut.