I BT i dag uttalte Huseiernes Landsforbund at

kvinner bestemmer for mye rundt boligkjøpet , og at de altfor ofte henger seg opp i bagateller.

– Jeg blåste godt i nesen da jeg leste denne saken i dag. Disse holdningene var vanlig på 70-tallet, de hører hjemme i en tid da damer ikke hadde tatt i en hammer. Dette bunner i et kvinnesyn som går på at kvinner ikke kan ta ansvar for alvorlige ting som huskjøp. Dette er plumpt, vulgært og agurkete, sier Oddny Miljeteig.

«Konen har kjøpt hus»

Hun tror heller ikke det er riktig at det er kvinner som tar avgjørelsene om boligkjøp.

– Meglerne som påstår dette ser jo ikke hva folk prater om når de kommer hjem. Jeg har hørt folk sin «Mannen min har kjøpt ny bil», men aldri «Konen min har kjøpt nytt hus». Jeg tror folk diskuterer dette nøye og blir enige, kommenterer hun.

– Generalisering

Også fungerende Likestillings— og diskrimineringsombud Bjørg Unstad reagerer på uttalelsene.

– Dette er generaliserende uttalelser som man alltid må være forsiktig med å komme med. Det å karakterisere kvinner som kun opptatt av interiør, og menn som kun opptatt av tekniske løsninger, kan være basert på fordommer og stereotypiske oppfatninger av kjønn. Når et par skal kjøpe bolig sammen, er det viktig at begge er med på å ta beslutninger knyttet til kjøpet,” sier Unstad.

– Vi kan godt snu denne saken på hodet. Hvis det er slik at kvinner er mest opptatt av kjøkken og bad så er det økonomisk klokt. Må du pusse opp disse rommene koster det 100.000 bare å tenke tanken, sier Miljeteig.

Er det forhistoriske holdninger som ligger bak uttalelsene til Huseiernes Landsforbund?

- VULGÆRT: Oddny Miljeteig fnyser av uttalelsen om at menn må ta over boligavgjørelsene.ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG