Rettsforhandlingene på dag to av lommemann-saken er nå avsluttet. Les vårt direkte-referat fra retten i spalten til høyre.

— Mitt første overgrep skjedde da jeg var 11 år, sier Andersen, og legger til at han var eksperimentell og søkende som barn.

Senere kommer i forklaringen Andersen tilbake til hva som skjedde da han var 11 år. Han sier han blottet seg for en yngre gutt.

— Jeg så raskt at han ikke hadde noen interesse av det og ble fryktelig skamfull, sier tiltalte.

Han tilstår å ha lokket med seg den lille gutten da han var på ferie. Han blottet seg selv og blottet også gutten ved å trekke ned buksene hans, men følte ganske raskt avsky for det han hadde gjort.

— Ble misbrukt selv

Andersen sier at han selv ble utsatt for overgrep fra en eldre jente da han var åtte-ni år. Overgrepene ga ham skyldfølelse, og resulterte i at han som 11-åring selv begikk overgrep, forteller han.- Som barn fikk jeg med at seksuelle greier var komplisert. Jeg var usikker på hvordan jeg selv skulle håndtere mine egne følelser, sier Andersen.

- Du har nå fortalt at du har blitt utsatt for overgrep i din barndom. Setter du det i sammenheng med det du selv har gjort? spør medaktor Kile Berg.

— Jeg tror at det som skjedde da jeg var liten har påvirket meg, spesielt siden jeg ikke har snakket om det, men båret det inni meg. Jeg tror livet mitt hadde vært helt annerledes om det ikke hadde skjedd, sier Andersen.

Andersen forteller at han ikke snakket om disse overgrepene før han kom til Ila fengsel. Han skal aldri ha nevnt det for konene sine.

Han forklarer også at han ble misbrukt av en eldre gutt.

— Jeg ble lokket med bak skolen, og bedt om å gjøre noe. Jeg visste det var galt, sier Andersen. - Selv om det høres rart ut, så er det spenningen i den settingen som gjør at jeg alltid har oppsøkt barn rett fremfor fjeset for andre, der det når som helst kunne komme folk. Det ga meg såpass adrealinkick at jeg følte velvære der og da, jeg hadde kontroll på situasjonen, sier Andersen.

- Langt nede i dritten

Han tar kraftig avstand fra handlingene sine.

— Jeg er forferdelig lei meg for det jeg har gjort, men kan ikke spole tilbake igjen. Jeg kunne godt tenke meg å møte alle barna og beklage svært det de har vært med på. Jeg unner dem det ikke i det hele tatt. Men jeg er nødt til å sitte her og ta de piskeslagene som kommer, fremfor hele Norges befolkning. Jeg er så naken og avkledd og langt nede i dritten som et menneske kan komme, sier han.

Andersen virker likevel optimistisk.

— Nå er det kun en vei å gå, og det er opp. Det gjør jeg vet at jeg sitter her nå og gjør opp for meg, sier han.

- Så annen «lommemann»

Forsvarer Gunhild Lærum spør når tiltalte begynte med «lommemetoden».

— I 2003, svarer Andersen.

Politiet mener at han begynte med denne formen for overgrep mange år tidligere. Han skal ha lurt barn til å stikke hendene ned i de hullete bukselommene hans, slik at de berørte kjønnsorganet. Andersen selv hevder at han lærte metoden av en annen mann.— Jeg satt og slo ihjel tiden på en badestrand på Huk på begynnelsen av 2000-tallet. Det var fire-fem gutter i 12 års-alderen. Jeg sitter og ser utover sjøen og slapper av med en Cola. Guttene snakker om en mannsperson som har tatt kontakt med dem og bedt dem lete etter noe, jeg husker ikke hvilket objekt. Dette var første gangen jeg hørte om det.

Han forklarer hvorfor han valgte barn som sine ofre.

— De er nysgjerrige og hjelpsomme. De var ikke så mistenksomme som eldre ville ha vært, sier Andersen.

- Tenker på det hele tiden

Lærum ber Andersen utdype hva han tenker om barna han har begått overgrep mot.

— På Ila går det knapt en time uten at jeg tenker på hva jeg har gjort. Jeg tenker på barna, familiene deres, ringvirkningene, og selvfølgelig også min egen familie, sier Andersen.

— Jeg synes det er helt forferdelig. Jeg sliter med det jeg har påført dem. De hadde jo tillit til en voksenperson som lurte dem. Jeg har selvfølgelig all skyld i det som er gjort. Som barn har de ingen skyld i dette.

- Har du noen gang tenkt at barna var interessert i deg? spør forsvareren.

— Nei.

- Rett under nesen på voksne Lærum spør sin klient hvordan han plukket ut ofrene sine.

— For meg var det viktig at det var i nærheten av en skole eller et sted hvor det var mye folk, rett under nesen på voksne. Det var vilkårlig hvem som var hvor. Hvis det var en eller flere gutter som sto på det jeg mente var et høyrisikosted, så var de mulige ofre for meg, sier Andersen.

Lærum spør hvordan han reagerte i etterkant av overgrepene .

— Jeg fikk en reaksjon i bilen hvor jeg nærmest brekket meg og var dårlig. Jeg hadde en skam- og skyldfølelse for det jeg hadde gjort, sier tiltalte.

Andersen gir uttrykk for at han har forandret seg i tiden etter pågripelsen.

— Jeg er i mye bedre humør. Før kalte de meg mannen som ikke kunne le, sier han. - Det har vært godt for meg å bli tatt. Det har blitt et vendepunkt i livet mitt, sier han.