— Det er forferdelig at sånt skjer, sier Hroar Espeland, daglig leder i Lopex Mottak AS.

Selskapet er driftsoperatør for mottaket på Ny-Paradis og har kontorer på Bønes i Bergen.

En mann er bekreftet død etter knivstikking ved mottaket tirsdag.

- Ikke spesielle konflikter

— Jeg kjenner ikke bakgrunn og omstendigheter. Jeg har bare blitt informert av mottaksleder om dødsfallet, sier Espeland.

Han forteller at det ukentlig gjøres risikovurderinger ved alle mottak, men at han ikke kjenner til spesielle konflikter ved mottaket på Ny-Paradis i den senere tid.Uten å ha den fulle oversikten, tror Espeland at beboerne er en blanding av asylsøkere i alle faser av asylprosessen.

— Jeg vil anta det bor noen der som har fått avslag, noen som har fått opphold og atter andre som er i ankeprosesser, sier Espeland.

Plass til 28

Han opplyser at mottaket i Ny-Paradis, som er en del av Ytrebygda statlige mottak for asylsøkere, har plass til 28 beboere.

— Det er et desentralisert mottak. Det vil si at det er et stort hus med leiligheter i, uten mottaksadministrasjon, sier Lopex-lederen.

LES HER OM DE ULIKE MOTTAKSTYPENE

— Akkurat hvor mange som bor der nå, vet jeg ikke. Men det skal være ganske fullagt der.

- Hva gjør dere nå?

— Vi må ta vare på personalet og de andre beboerne, og gi dem informasjon. Vi må også prøve å få kontakt med naboene til mottaket og informere dem. Dessuten har vi også en minnestund og en gravferd som må organiseres, sier Espeland.

Han sier at tre-fire privatboliger ligger ganske nær mottaket.

- Stille og rolig

Beboerne ved mottaket på Ny-Paradis kommer blant annet fra Etiopia, Eritrea, Afghanistan, Sri Lanka og Somalia.

Jostein Danielsen, nestleder ved Ytrebygda statlige mottak for aylsøkere, opplyser at kun enslige asylsøkere bor i mottaket på Ny-Paradis. Det varierer hvor lenge de ulike beboerne har bodd der.

- Kjenner du til om det har vært noen konflikter mellom beboerne?

— Nei, vi har hatt et stabilt mottak. Det har vært stille og rolig der. Det er første gang jeg opplever noe sånt, sier nestlederen.

De ansatte ved mottaket har hatt møte der de går gjennom sine rutiner og prosedyrer for denne type hendelser.

— Vi følger kriseplanen for personale og beboere i forhold til oppfølging og informasjon. Vi skal sørge for at alle får det de har behov for, og har muligheten til å få hjelp, sier mottaksleder Jan Skarval.

God tone

Stig Hammersland, styreleder i idrettslaget Gneist, bekrefteroverfor BT at stemningen mellom beboerne stort sett har vært god. Han harorganisert alt fra skiturer, fotballtreningen til svømming for beboerne rundttre-fire ganger i året de siste fire årene.

— Min erfaring er at, uavhengig av nasjonalitet, har det vært enveldig god tone mellom beboerne, sier Hammersland.

Samtidig påpeker han at mange av asylsøkerne på mottaket harventet på svar på asylsøknaden i mange år, og at de er frustrerte over det.

— Mange har sittet på vent siden de kom på mottaket. Det er jo en veldig stor belastning å leve i en slik usikkerhet, sierstyrelederen.