— Jeg synes den ligner på et hjerte.

Sylvi Lisbeth Johannessen står og betrakter sønnens gravstøtte på kirkegården i Fyllingsdalen.

Her har hun vært nesten hver dag det siste året.

— Det er det eneste jeg har igjen å stelle. Jeg drar ned til graven om kvelden og sier god natt.

Sønnen ble knivdrept

25. juni er det ett år siden sønnen hennes Trond Kristian ble revet bort. Han var hennes eneste barn. 35 år gammel ble han knivstukket til døde på Laksevåg i Bergen.

«Kjærligheten er størst av alt. Du er dypt savnet», står det på gravsteinen.

Gjennom tre dager denne uken har Sylvi Lisbeth sittet på en stol bakerst i en rettssal i Bergen tingrett.

Her har hun, med psykisk støtte fra øvrig familie, klart å være til stede under drapssaken. Hun hørte også forklaringen fra 36-åringen som er tiltalt for å ha drept sønnen hennes.

Det var første gang hun så ham.

— Det var forferdelig. Jeg tenkte bare: «Er det du som har tatt livet av min sønn?» Selv om jeg ønsket å se ham, ble jeg iskald inni meg. Men jeg kan jo treffe ham igjen senere i livet. Da vil jeg vite hvem han er, sier moren.

Sa unnskyld i retten

36-åringen har innrømmet at det var han som knivstakk, men nekter for at han mente å drepe. Gjentatte ganger gjennom rettssaken henvendte 36-åringen seg direkte til avdødes familie bak i salen og beklaget tragedien.

— Jeg hørte ham si til meg at han er så lei seg. Men det nådde ikke inn i hjertet mitt. Det virket opplest og følelsesløst, sier moren til bt.no.

Hun forteller at hun stilte i rettssalen for sønnens del.

Og ikke minst: Hun kom for å få vite hvorfor sønnen måtte dø. Hva som lå bak knivstikkingen.

Det svaret fikk hun ikke.

Tror ikke på tiltalte

Tiltalte sa han ikke kunne huske noen forutgående konflikt eller uoverensstemmelse. Han begrunnet knivstikket med hard festing, at han var superparanoid - og at han plutselig følte seg truet og sårbar.

Sylvi Lisbeth tror ikke på 36-åringens forklaring. Hun er overbevist om at han husker hva som utløste knivstikkingen, og at det dreier seg om en bagatell.

Hun skulle gjerne visst hvilken bagatell. Nå fremstår sønnens død helt uforståelig. Motivløs. Resten av livet vil hun lure på hva som utløste det dødelige knivstikket.

— Tiltalte sier han ikke husker noe for eventuelt å få en mildere straff. På meg virker det som en vel gjennomtenkt strategi. Han kan selvfølgelig ikke si i retten at han tok livet av noen på grunn av en bagatell. I mine øyne er han for feig til å si det som det er.

- Fikk livet revet bort

På vei bort fra kirkegården forteller Sylvi om noe annet hun vil tenke på resten av livet.

— Jeg føler at Trond Kristian ville kommet seg på rett kjøl. Jeg tenker på alt han ønsket og som han aldri fikk oppleve. Så mye av livet hans ble revet bort.

36-åringens forsvarer, advokat Einar Råen, sier han nødig - av respekt for moren - vil kommentere hennes reaksjon på det som kom frem under rettssaken.

— Det eneste jeg kan si er at min klient, fra han erkjente hva han har gjort, også har hatt et stort behov for å beklage dette overfor avdødes pårørende. Han har angret inderlig, sier Råen.