MARIT BEATE KASIN

— Hvis ikke barn blir fortalt hvordan de skal oppføre seg ved en eventuell brann, kan det gå galt. Barn er som dyr. Når de blir redde går de dit de føler seg trygge, altså til mor og far, selv om dette kanskje innebærer en stor risiko, sier Jan Ove Brakstad i brannforebyggende avdeling ved Bergen Brannvesen.

Koster for mye

Norstat har på vegne av forsikringsselskapet Vesta gjort en undersøkelse blant barnefamilier over hele landet. Undersøkelsen tyder på at foreldre lar være å forberede barn på brann i hjemmet, og bare fem prosent av alle barnefamilier har gjennomført brannøvelse siste halve året.

De aller fleste har brannvarslingsutstyr, men det svikter på en lang rekke andre sikkerhetstiltak. Vesta har operert med en liste over 13 farlige feller i hjemmet. Bare en tredjedel av foreldrene har sikret disse. Grunnen er at mange syns det er for dyrt.

— Foreldre som ikke sikrer hjemmet skylder på høye priser og dårlig tid. Begge deler er etter min oppfatning en ganske dårlig unnskyldning. Bedre sikring er ikke spesielt dyrt, skadedirektør i Vesta, Anne Stine Mollestad Hun påpeker at det aller viktigste er å øve på brannsituasjoner.

Våkner ikke av varsler

Vestas undersøkelse viser at en av tre barn har soverom i annen etasje enn foreldrene, dette vil si at i noen tilfeller vil barna måtte nødt til å klare seg selv ved en brann.

— Det kan virke som vi tror vi er reddet når brannvarsleren begynner å ule. Men det er bare det første skrittet i å redde seg selv og familien, sier Mollstad.

Bergen brannvesen gjennomførte en test i fjor for å undersøke hvordan barn som sover reagerer på lyden av brannalarm. Av fire barn fortsetter to å sove. De to andre våkner, men først etter flere minutter og da er de forvirret.

— Dette er betenkelig og overraskende. Konklusjonen er at man må ha nok røykvarsler i huset, gjerne seriekoblet og inne på barnets rom. Det er alltid foreldrenes ansvar å få barn ut av huset ved brann, sier Brakstad fra Brannvesenet.