Nær 40 avgangselever er pågrepet i en storstilt narkoaksjon mandag og tirsdag. To russ er fengslet.

På generelt grunnlag sier Tone Loftesnes Kornli, leder for politiets ungdomsseksjon i Bergen sentrum, at mange foreldre har problemer med å ta opp spørsmål om narkotika og narkotikabruk.

— De fleste foreldre har selv ingen erfaring med verken hasj eller narkotika, sier hun.

Ungdomsseksjonen i sentrum jobber opp mot ungdom under 18 år. Etter bevisst satsing, så de i fjor en markant økning i narkosaker med ungdom involvert: På ett år ble det tre ganger flere narkoanmeldelser mot ungdom - de yngste ned i 13-årsalderen.

— Vi regner med at det høye nivået vil holde seg også i år, sier ungdomspolitisjefen.

«Aner ikke»

Loftenes Kornli mener aksjonene mot skoleelever den siste tiden kan være en god mulighet til å ta narkotikabruk, og holdninger til narkotika, opp med barna.

— Vi foreldre er flinke til å spørre hvordan det har gått med dem på skolen. Vi bør bli flinkere til også å ta opp de vanskelige spørsmålene. Spør ungene hva de tenker om det som har skjedd de siste dagene, og hvilket syn de selv har på bruk av narkotika, anbefaler Loftenes Kornli.

I jobben sin møter hun fortvilte og maktesløse foreldre som nettopp har fått vite at deres barn bruker narkotika, typisk hasj.

— Mange aner ikke at ungene driver med narkotika før de får vite det av oss. Mange har hatt en dårlig magefølelse, men ikke skjønt fullt ut hvorfor barna deres har endret adferd.

Loftenes Kornli lister opp fire ting foreldre bør være oppmerksomme på:

  • Barna deres får nye venner.
  • De begynner å bruke mer penger.
  • Klarer ikke stå opp om morgenen, skulker skolen, det går nedover med skolearbeidet.
  • Flasker med hull i eller aluminiumsfolie, sammenrullede aviser (kan brukes til røyking), hasjpiper.

- Ikke undervurder

Som mor selv skjønner Loftenes Kornli at narkotika kan være et vanskelig tema for foreldre. Samtidig har hun et krystallklart budskap til foreldre der ute:

— De må ikke undervurdere sin egen påvirkningskraft. Foreldre er viktige rollemodeller, og har mye å si bare de tar seg tid til å snakke med sine barn og ungdommer. Foreldrene må selvsagt ta avstand fra narkotika, sette temaet på tapetet og fortelle om konsekvenser av misbruk.

- Hva kan man si om konsekvensene?

— Man kan få anmerkninger på rullebladet, bli nektet innreise til for eksempel USA, man kan miste lappen hvis man tas med narkotika i blodet, og at det er et problem man kan ta med seg inn i voksenlivet. For mange unge vil narkotikabruk også gå ut over skolearbeidet og hva man klarer å prestere, og det får jo betydning for videre valgmuligheter. Mange barn bortforklarer seg med at problemet «ikke er så stort», at de har kontroll, men det er viktig at dette blir tatt fatt i tidlig slik at et misbruk ikke får utvikle seg - og går over til tyngre stoffer.