VG skrev søndag om to åtte-åringer som inviterte til bursdag uten at noen kom.

Oddvar Vabø, FAU-leder ved Olsvik skole, er en av dem som blitt beveget av historien.

Vabø sier at selv om han ikke har hørt om en så ekstrem historie før, så er ikke problematikken ukjent for han.

— Det er ikke uvanlig at barn opplever at medelever som de har invitert til bursdag ikke dukker opp, og det uten å gi beskjed, sier Vabø.

Ikke ond vilje

Han mener dette er et brudd på vanlig folkeskikk.

— Man kan jo tenke på hvordan du selv hadde følt det hvis du inviterte til selskap, og folk ikke kommer uten å gi beskjed. For barn kan den skuffelsen være enda større, og selvfølelsen deres kan få seg en kraftig knekk.

Vabø sier at i de fleste slike tilfeller handler ikke dette om ond vilje.

— Vi kan dele dette inn i tre grupper. Det er de foreldrene som glemmer bursdagen, de som ikke gidder å gi beskjed og de som aldri får vite om det. Det handler om forglemmelser og at informasjon ikke når frem.

Kunne vært unngått

Vabø mener at dette kan unngås hvis man har et godt foreldrenettverk. Derfor synes han foreldre bør bli enda bedre til å bli kjent med foreldrene til sitt barns klassekamerater.

— Man kan møte opp i de fora hvor man kan treffe andre foreldre, og utveksle mailadresser og telefonnummer der. Da kan man sende påminnelser over mail, sms eller Facebook i anledning bursdager. En vanlig bursdagsinvitasjon kan fort bli liggende i skolesekken, sier han.

- Har ikke barn også et ansvar for å informere foreldrene sine også?

— Det kan du si, og de fleste gjør det også. Men barn lever i nuet og er veldig aktive. Da kan en invitasjon fort havne i glemmeboken til bursdagen er forbi, sier FAU-lederen.

Monika Schelander, FAU-leder på Alvøen skole er enig med Vabø.

— Det er veldig viktig å ha en aktiv foreldregruppe som snakker med hverandre. På Alvøen har god dialog mellom foreldrene og prøver å skape sosiale relasjoner. Det er helt avgjørende, sier hun.

- Foreldres ansvar

Flere barneskolerektorer i Bergen som BT har snakket med sier at bursdager ofte er en kilde til problemer blant elevene.

Sissel Karin Magnussen, rektor på Nordnes barneskole, mener det alltid er en fare for at slikt forekommer.

— Dette er foreldrenes ansvar, siden det er de som har regien i slike tilfeller, sier rektoren.

Skal inkludere

Hun forteller at skolen likevel jobber bevisst for at flest mulig elever blir inkludert ved barnebursdager og liknende anledning.

Blant annet er det ikke lov å dele ut bursdagsinvitasjoner på skolen hvis ikke hele klassen, eventuelt alle jentene eller guttene, er invitert.

— Jeg kan forstå at ikke alle foreldre orker eller ønsker å invitere alle barna i klassen, men de bør være bevisst hvilke ringvirkninger det kan ha når barn ikke blir inkludert, sier Magnussen

— Det er en vond opplevelse for barn å føle at noen ikke vil våre sammen med dem og det kan også påvirke klassemiljøet negativt, sier rektoren.

- Bør passe på

Også statsminister Erna Solberg lot seg bevege av historien om guttene som opplevde at ingen kom i bursdagen deres.

— I barns liv er bursdagen noe av det viktigste man får av bekreftelse. Man føler hvor lei seg de blir når noe som dette skjer. Denne saken er en viktig påminnelse for alle oss voksne om å passe bedre på. Ikke bare på våre egne barn, men også dem rundt. Små ubetenksomheter kan føre til forferdelige situasjoner, sier hun til VG.