— Frykten er helt ubegrunnet, mener Erik Sverdrup ved Vollom gård på Seim i Lindås.

Der har de hatt tilbud for rusavhengig ungdom i fem og et halvt år.

BT fortalte i går at 100 av rundt 140 innbyggere på Storekalsøy har skrevet under et opprop mot planene om oppretting av et dagsenter for rusavhengige, voksne menn.

Dagsenteret er tenkt etablert i lokalene til øyens nedlagte skole.

Frykter kriminalitet

Erik Sverdrup forstår at innbyggerne er skeptiske, men mener at angsten skyldes feilaktig informasjon og fordommer.

— Hovedpoenget er jo at disse menneskene vil ut av rusmiljøet, ikke ta med seg miljøet. Det er jo nettopp derfor de vil reise til dagsenter på Austevoll, til oss på Vollom gård eller andre liknende steder, sier Sverdrup.

Etter planen skal brukerne av dagsenteret på Storekalsøy fraktes til og fra senteret med minibuss. Innbyggerne er redd for økt kriminalitet og større utrygghet.

— Kommer de narkomane hit, flytter jeg på gamlehjem, sa 82 år gamle Sigrid Bakke til Bergens Tidende i går. Hun frykter at de skal ta seg inn i huset hennes.

— Det er jo synd på den gamle damen hvis hun selger huset sitt, for det trenger hun overhodet ikke, sier Erik Sverdrup ved Vollom gård.

- Misforstått

— Det er helt misforstått å tro at det vil komme minibusslaster med narkomane som er ute etter å gjøre innbrudd i lokalmiljøet, sier Sverdrup.

At narkomane på avrusning eller rehabilitering vil plukke seg ut ofre og potensielle innbruddsmål i lokalmiljøet er langt fra virkeligheten, hevder han.

— Det sier seg selv at nærmiljøet er hellig for dem. De vet jo at hvis de gjøre noe eller det skjer noe, vil det bare slå tilbake på dem selv og på stedet.

Det synspunktet deles ett hundre prosent av Tove Næss, leder for Floenkollektivet på Manger.

— Pasientene har alltid hatt respekt for nærmiljøet.

Næss snakker av lang erfaring. Til høsten feirer Floenkollektivet 20-årsjubileum. Det skal markeres både med seminar og fest. Til festen skal også naboene inviteres.

— Vi har bare hatt gode opplevelser ned naboene våre, sier Tove Næss.

- Typisk respons

Overfor BT understreket innbyggerne på Storekalsøy at de vil «de narkomane vel, men at de ikke hører hjemme i Austevoll». Det er en holdning man er vant til i det rusforebyggende arbeidet. «Alle» vil gi de narkomane et tilbud, men ikke i sitt nabolag.

— Det er nokså typisk ja, sier Einar Bjordal, klinikksjef på Skutevikklinikken, som er en del av Bergensklinikkenes omfattende tilbud innen rusomsorgen.

-Men jeg tror nok folk er mer redd enn det er grunn til. Vi er per dags dato rimelig uvitende om at vår virksomhet skaper store problemer for nabolaget. Vi har i hvert fall ikke hørt noe, sier han.