Se video øverst

Køen er lang foran helsesøsterkontoret til Akademiet og Bergen private gymnas i Lars Hilles gate tirsdag formiddag.

Nær halvpartene av elevene i avgangsklassene har sagt ja til å la seg vaksine mot hjernehinnebetennelse en drøy måned for russetiden starter.

— Jeg gjør det av prinsipp. Det er viktigere å være på den sikre siden enn å tenke på alt som kan skje, sier Simon Nystad (18).

— Puster du med magen, spør helsesøster Marte Gjørs, mens hun fyller vaksinesprøyten.

Det korte stikket gjør Simons russetid mye tryggere.

44 prosent flere vaksinerer seg

I år som i fjor har Bergen kommune et skreddersydd vaksinasjonsprogram for russen. Helsesøstre kommer til byens skoler og vaksinerer avgangselevene før festen begynner i slutten av april.

1365 bergensruss har valgt å ta vaksinen som beskytter mot de fire vanligste formene for hjernehinnebetennelse. Det er 44 prosent flere enn i fjor.

— Vaksinen gir dere 75 prosent beskyttelse mot hjernehinnebetennelse i minst tre år og trolig mye lenger, forklarer helsesøster Anne Marie Ulvolden en nystukket gjeng.

Fy, fy-regler

Også vaksinert russ må ta de gode, gamle forhåndsreglene mot hjernehinnebetennelse, som spres gjennom dråpesmitte.

— Ikke drikk av samme ølflaske, ikke del sigarett! Det er dessuten forbudt å kysse andre enn kjæresten i russetiden, formaner Ulvolden.

— Hva med oss som ikke har en kjæreste, spør en av jentene.

— Da kysser du ingen så lenge du er russ!

Venninnen ble smittet

Etter vaksinestikket sitter Andrea Tviberg Frammarvik litt svimmel og småkvalm på stolen. Hun har sprøyteskrekk, og kvidde seg fælt på forhånd.

18-åringen valgte vaksinen likevel. En viktig årsak er at bestevenninnen ble smittet av hjernehinnebetennelse i fjor, og ble innlagt på sykehus.

— Det gikk bra med henne. Men det er viktig for meg å bidra til å hindre at smitten sprer seg, sier Andrea.

Mamma punger ut

Smittervernoverlege Øystein Søbstad er glad for at så mange av årets russ har valgt å vaksinere seg, men skulle likevel ønske at de var flere.

— For de som ikke vaksinerer seg, blir det ekstra viktig å tilpasse russefeiringen slik at man reduserer risikoen for å få meningokokksykdom. Det viktigste er å få nok hvile, og å unngå kontakt med andres spytt gjennom drikking av samme flasker, kyssing eller sigarettdeling, sier han.

Hver elev må betale 457,50 kroner for sprøyten.

— Mamma betaler, sier Jonas Blaze (19).