Johannessen hadde vært på møte i Istanbul, og skulle mellomlande på Gardermoen på vei hjem til Bergen. I henhold til regelverket tok han bagasjen sin gjennom tollen, leverte bagasjen ved SAS-skranken, og gikk bort til sikkerhetskontrollen for å komme seg inn i avgangsområdet igjen.

Det gikk ikke så bra.

— Først var det at jeg bare hadde kvittering i en av posene, men det fikk jeg omsider forklart dem, sier Johannessen, som til daglig jobber som Academic director for CEMS-programmet ved Norges Handelshøyskole.

- Noen må våkne

Men problemene sluttet ikke der. I og med at han hadde handlet i Tyrkia, anså ikke sikkerhetskontrollørene de forseglede posene som godkjente.

Noen må våkne her, disse reglene er helt molboaktige

Tor Aase Johannessen

— Jeg måtte springe i full fart og kjøpe en trillekoffert til 600 kroner, for å sjekke inn taxfree-varene verdt 700 kroner, sier han.

Alternativet var at posene ville bli beslaglagt. SAS var behjelpelig med å sende kofferten som spesialbagasje.

Ifølge Johannessen påsto sikkerhetskontrollørene at han skulle sett et skilt hvor det sto at væske kjøpt utenfor EU og EØS ikke ble godtatt gjennom kontrollen, og at posene skulle vært lagt i bagasjen som han hadde levert fra seg.

— Men det hjelper jo ikke, jeg kjøpte varene i god tro i Istanbul. Noen må våkne her, disse reglene er helt molboaktige, sier han.

Johannessen sier ingen han har snakket med etter turen - selv ikke reisebyrået - kjenner til regelen.

— Hadde jeg visst dette hadde jeg selvfølgelig kjøpt varene på Gardermoen, og unngått dette problemet, sier han.

- De handlet riktig

SecurityansvarligLasse Solberg i Avinor Flesland, har forståelse for frustrasjonen til Johannessen.

— Det er ikke det greieste man gjør, å ta taxfree-kvoten fra en nordmann, sier han.

Men også på Flesland nektes passasjerene å gå gjennom sikkerhetskontrollen med flytende taxfree-varer fra Tyrkia.

Jørgen Ingebrigtsen, avdelingsdirektør for security i Luftfartstilsynet, sier sikkerhetskontrollørene på Gardermoen har gjort det eneste riktige.

SORRY MAC: Sikkerhetskontrollørene handlet riktig, ifølge Jørgen Ingebrigtsen, avdelingsdirektør for security i Luftfartstilsynet.
LUFTFARTSTILSYNET

— Tyrkia er å anse som et såkalt tredjeland. Det er tusenvis av passasjerer som reiser til og fra Tyrkia, og det er lenge siden jeg har hørt om at folk ikke var informert om dette, sier han.

Han skulle imidlertid også ønske det ikke trengte å være slik. I april i fjor skulle de starte med å screene væske også fra tredjeland. På grunn av at den teknologiske utviklingen ikke var kommet langt nok, er det utsatt inntil videre.

Ifølge Boarding.no besøkte nærmere 400.000 nordmenn Tyrkia i fjor.

— Det er bare å beklage, men årsaken til at vi må gjøre det slik er at det skal være trygt å fly, sier han, og oppfordrer folk til å sjekke nettsidene til Luftfartstilsynet og Avinor før de reiser.

FORBANNET: - Hvor er hjemmelen til regelen - hva er det som gjør et land «utrygt» i forhold til et annet land, spør Tor Aase Johannessen.
PRIVAT