Denne uken setter nye studenter sitt preg på byen. I like t-skjorter og kostymer feirer de starten på studietiden, både sent og tidlig.

Men på Victoria Cafe & Pub i Kong Oscarsgate møter faddergruppene stengte dører.

— Jeg synes det er for mye fyll og for lite substans. Vi har aldri takket ja til å ha noen arrangementer i forbindelse med fadderuken, sier daglig leder Øyvind Vik til bt.no.

- Hvorfor ikke?

— Det blir for mye fyll og spetakkel. Vi sender dem heller bort på den andre siden av byen, så kan de få ha dem der borte, sier han.

- Gjengmentalitet

Vik mener faddergruppene oppfører seg verre enn russen.

— Jeg har stort sett bare negative opplevelser med fadderuken. Det er fulle folk kledd ut med maling over alt, flere har tatt med seg vanngeværer. Russen har aldri plaget oss, men det har fadder-studentene, sier han.

Han mener faddergruppene skaper dårlig stemning, med hyling, skriking og flatfyll.

— Slipper vi sånne folk inn, vil det være stor sjanse for at folk fra skjenkekontrollen ville ha bemerket mange. Det er en gjengmentalitet som gjør at folk tillater seg å være mer crazy enn vanlig. Dermed mister folk som ville vært helt vanlig ellers kontrollen, sier pub-sjefen.

Velkomne på Garage

— Du er ikke redd for å miste studentene som kunder ved å si dette?

— Nei. De er vanlige mennesker. Hvis de vil rase fra seg, må de gjerne gjøre det. Vi slipper vanligvis ikke inn folk i like t-skjorter eller fotballdrakter. Det er fast policy. Andre utesteder har avtaler med lederne for fadderukene, og ønsker dem velkomne og tjener penger på dem. Hos oss er alle velkomne om de oppfører seg ordentlig og ikke kler seg ut, sier Vik.

På rockepuben Garage er de nye studentene hjertelig velkomne.

— Vi har ett fast arrangement i Fadderuken hvert år. Da kommer teknisk gruppe fra Handelshøyskolen og utfører en del konkurranser og øvelser i kjelleren. Ellers ser vi like mye eller lite til faddergruppene som alle andre, sier altmuligmann Dennis Reksten på Garage.

- Hva synes du om at faddergruppene ikke får komme på Victoria Pub?

— Jeg kan ikke uttale meg om andre. Folk som er kvalifiserte til å komme inn her, får komme inn, sier han, og understreker at Garage ikke har hatt noen problemer med Fadderuken så lenge den har eksistert.

- Oppfører seg bra

Også på Metro er dørene åpne for fadderstudentene.

— Ja, vi har opp til flere skoler innom Metro i løpet av fadderuken. Det er utrolig kjekt. De oppfører seg bra, og er enkle å ha med å gjøre, sier Julian Galtung Hasti Døsvig, bookingmanager for Metro.

Mandag kveld hadde de nye studentene ved SV-fakultetet Metro som sitt møtested. Arrangementet foregikk helt uten problemer.

— De oppførte seg ekstremt pent. Det var full suksess, sier Galtung Døsvig.

Får kle seg ut

Vanligvis har Metro streng kleskode.

— Men i fadderuken tillater vi folk å ha det litt gøy, kle seg ut og gjøre forskjellige leker.

- Er det viktig å få studentene til å oppdage Metro?

— Alle vil ha studentene. De er mange.

- Har du forståelse for at faddergruppene ikke er velkomne på Victoria pub?

— Hva andre vil gjøre legger ikke vi oss opp i, men studentene er hjertelig velkommen hos oss, i likhet med alle andre.

Hva mener du om Fadderuken? Si din mening!