Rundt fire og et halvt minutt tok det for tyvene å slå seg inn, tømme klokkemontrene hos urmaker Iversen & Co., snu og gå ut igjen samme vei.

Innbruddet skjedde natt til fredag, og tyvene kom seg unna med klokker og smykker for anslagsvis to millioner kroner, ifølge butikken.

Både Odd Hilt i sikkerhetsselskapet ERG og politistasjonssjef Morten Ørn i Bergen sør politistasjonsdistrikt synes de få minuttene ranerne brukte tyder på at Lagunen er for dårlig sikret.

— Det er klart at fire-fem minutter til de har utført innbruddet ogat det deretter tar 15 minutter før politiet blir varslet, er for dårlig, sier Hilt.

- Tyder på at det er litt for lett

Han er tidligere leder for etterretningsavdelingen ved politiet i Bergen, og leder i dag firmaet i Bergen. ERG driver både med etterforskning og opplæring innen sikkerhet.

Politistasjonssjef Morten Ørn har tidligere kritiserer den såkalte skallsikringen av kjøpesenteret.

— Jeg skal ikke klandre noen, men det er vesentlig at tyver bruker lengre tid enn fem minutter. Når det er så kort tid, tyder det på at det er litt for lett, sier Ørn.

Hilt sammenligner det med hvordan tyver tok seg inn i kinakunstsamlingen til Kunstmuseene i Bergen (nå Kode) tidligere i år. Den gang tok det 90 sekunder fra tyvene gikk inn til de var ute igjen.

— Politiets kritikk av sikringen av Lagunen er på sinplass. Det er de samme feilene som under innbruddet i kunstsamlingen, sier Hilt.

Forskånet Vestland

Selve fremgangsmetoden minner om hvordan både kinakunsttyveriet og Nokas-ranet ble gjennomført, mener han: Flere maskerte menn med tunge slagredskaper, som går kjapt inn og ut igjen.

— Vi har vært litt forskånet for slike innbrudd her påVestlandet sammenlignet med Østlandet og ikke minst Sverige, sier Hilt.

- Et sjokk for oss

Knut Eliassen, administrerende direktør vedLagunen, sier han ikke ønsker å kommentere kritikken om sikringen.

— Innbruddet har gått inn på oss alle vedLagunen. Det er et sjokk for alle involverte. Vi skal gå gjennom alle muligetiltak for å unngå at dette skal skje igjen, sier Eliassen.

Problemet for et kjøpesenter som Lagunen, sierhan, er balansegangen mellom å være så åpne som mulig i åpningstiden og deretterlukket etterpå.

— Å finne det optimale punktet, der er viblitt satt på prøve, sier Eliassen.