— Det var så uventet. Vi har sett dem på akvarier, men aldri her i Øygarden, sier Karl Sørensen.

Sammen med fem barnebarn dro han ut på fisketur i båten sin onsdag. På en holme rett vest for Nautnes i Øygarden lå en diger hvalross og varmet seg.

— Han var en ordentlig sværing, og lå og solte seg og kikket bare dumt på oss, sier Sørensen.

- Litt redde

Andre gang båten gikk inntil holmen, lempet hvalrossen seg ut i sjøen. Alt ble fanget på film.

Man bør ikke irritere dem eller kommer for nærme

Forsker Gunnar Langhelle

— Det som ut som om han hadde det veldig greit. Jeg spurte om ungene ville gå i land, men da ble de litt redde, sier morfaren.

Familien har et feriested i Øygarden. Sørensen forteller at de ofte ser både sel og nise, men aldri hvalross.

— Vi har tenkt oss ut igjen i dag, for å se om han har inntatt samme plassen igjen i dag, men det skal vel godt gjøres.

Slett ikke vanlig

— Oi jøss, dette er ikke vanlig, sier Gunnar Langhelle ved UniversitetsmuseetiBergen.

SOLBAD: Hvalrossen virket uanfektet av besøket onsdag.
PRIVAT

Han har vært på tokt og studert hvalross i sitt naturlige habitat i 40 år.— Det forekommer jo at spesielt unge hanner legger ut på vandringer, men ellers er dette en art som holder seg i arktiske strøk, sier han.

Ifølge Norsk Polarinstitutt holder Atlanterhavs-hvalrossen seg helst langs kysten av Øst-Grønland, Svalbard og ved russiske Frans Josefs land. De går også ned til det sørlige Barents- og Karahavet.

I forhold til disse stedene, er Bergen å anse som syden.

Bør ikke tirres

— Jeg vil tro det er en ungkar og spelemann som har lagt ut på eventyr, sier Langhelle.

Han tror hvalrossen vil bli lei av sydenlivet, og trekke nordover igjen når trangen til å formere seg blir sterk nok.

— Hvis han har tenkt å vente på en forbipasserende hunn av samme art, kan han vente lenge. Men han har nok god kontroll på hvor han befinner seg.

Langhelle forteller at hvalrossen i utgangspunktet er harmløs, men at den kan bli litt innpåsliten hvis nysgjerrigheten tar den.

— Det har vært tilfeller hvor hvalross har lagt støttennene på ripen av båter og veltet dem. Man bør ikke irritere dem eller kommer for nærme, sier han.

Endte tragisk

For fem måneder siden en hvalross sist ble observert like i nærheten. Da var det en stor han som hadde forvillet seg på land på Algrøy i Fjell kommune.Før det kan ikke Langhelle huske at det har vært hvalross i Hordaland på mer enn 30 år.

Den gang endte det nokså tragisk. Fjerde august 1982 ble en angivelig skadeskutt hvalross på 1500 kilo avlivet med nakkeskudd i Lysefjorden utenfor Bergen.

Mistolket kjønnsåpning som sår

Men ut fra bilder å bedømme mente andre fagfolk at hvalrossen verken var skadeskutt eller lidende.

— Kjønnsåpningen til dyret ble mistolket som et betent sår. Jeg håper hvalrossen får være i fred denne gangen, og at folk bare nyter synet av den, sier Langhelle.

Tidligere har hvalross blitt observert ennå lenger sør. I januar 1998 ble den etterhvert verdenskjente hvalrossen «Burre» observert flere ganger på sin ferd fra Nederland via Oslofjorden til Vigra på Sunnmøre.

LITT AV EN OPPLEVELSE: Ifølge moren var ungene helt i hundre da de kom tilbake. Fra v. Torbjørn (5), Ellinor (15), Even Johannes (2), Ole Eirik (11) og Emil (9).
PRIVAT