KAREN R. TJERNSHAUGEN

Redaktøren peker på at gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Bergenhus og Årstad er circa 23.000 kroner ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. En leilighet på 22 kvadratmeter til 800.000 gir en kvadratmeterpris på 36.000 kroner.

— Det er naturlig at leilighetene i dette prosjektet er dyrere per kvadratmeter enn gjennomsnittet fordi de er nyoppussete og veldig små. Men 36.000 kroner er skyhøyt, sier Sættem.

Bør ha ekstra inntekt

Han mener det er fullt mulig å skaffe seg en brukbar toroms utenfor sentrum for 800.000 kroner. Likevel synes Sættem det er spennende med et boligprosjekt til fastpris spesielt rettet mot unge.

— Disse leilighetene kan passe for studenter som har arvet penger eller som har en godt betalt deltidsjobb. Hvis studenten tjener lite og ikke har formue, vil jeg fraråde kjøp. Da er risikoen for stor, og det er bedre å vente til du har begynt å jobbe, sier redaktøren.

Renten blir høyere

Sættem mener det er flere ting unge boligkjøpere bør tenke gjennom før de kaster seg rundt og slår til på Eiendomsmekler vest sitt tilbud:

N Renten på 3,08 som er brukt i regnestykkene er historisk lav. Kjøpere bør ta høyde for at renten kan stige til 5-6 %.

N Ettersom dette er selveierleiligheter tilkommer dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen.

N Tenk gjennom hvor lenge du har tenkt å bli boende i leiligheten. Ved salg om for eksempel to år kan dokumentavgiften pluss meklerhonoraret ved salg fort spise opp hele verdistigningen på boligen.

N De fleste studenter vil ikke få glede av skattefradrag for innbetalte renter fordi de tjener for lite. Man må tjene 85.000 til 90.000 kroner for å få full uttelling.

- Vil stige i pris

Erik Ariansen, teamleder hos DnB NORs kontor i Bergen sentrum vil ikke kommentere det konkrete prosjektet på Danmarksplass. Men som et generelt råd mener han det er fornuftig av studenter å kjøpe hvis de har tenkt å eie leiligheten i tre år eller mer.

— Studenter bør helst ha en deltidsjobb ved siden av studielån og stipend for å kjøpe. Man bør ta høyde for en tre prosents renteøkning på lånet, sier Ariansen.

DnB NOR har merket en stor pågang av studenter som ønsker å kjøpe leilighet etter rentefallet det siste året.

— Vi tror små leiligheter i sentrum vil fortsette å stige i pris. Sånn sett kan det absolutt være fornuftig for studenter å gå inn i boligmarkedet nå, mener teamlederen.