Under åpningen av rusakutten på Bergen legevakt var det to gjester som visste mer enn de andre om hvor viktig tilbudet er.

Christian Kvist og Dana Kopecka er i dag kjærester, Megafon-selgere og med store planer for fremtiden. Men i langt over 20 år har de levd som narkomane og tilbrakt mye tid i Nygårdsparken.

Måtte overbevise

— Rusakutten er et steg i riktig i retning. Den vil gi de unge narkomane et langt bedre tilbud enn vi hadde, sier de to.

Christian forteller at han lenge ga opp å få hjelp av Legevakten dersom han hadde helseproblemer, som for eksempel en inngrodd tånegl eller skader.

— Hvis vi gikk på Legevakten, ble vi ofte avvist. De trodde vi bare kom for å få piller. Jeg har ikke tall på alle gangene jeg prøvde å overbevise sykepleierne om at jeg hadde reelle helseproblemer, forteller han.

Begynte som 13-åring

Statsminister Jens Stoltenberg og helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lyttet lenge da de to fortalte livshistoriene sine. Dana Kopecka fortalte om hvordan hun allerede som 13-åring begynte å ta valium, fordi hun slet med angst og depresjoner.

— Ingen trodde på at jeg hadde problemer. Jeg hadde gode karakterer og så bra ut. Men rus har ingenting med karakterer eller utseende å gjøre, sa hun.

På datakurs

Nå går det langt bedre for det nyforelskede paret. Christian har erfaring som bilmekaniker, og vil gjenoppta yrket. Målet er å starte sitt eget bilverksted, og da Dana ta bokføringen og bruke sine imponerende språkkunnskaper.

— Men først skal vi på datakurs. Vi er 40 år gamle og har aldri tatt i en datamaskin, sier Dana.

Stoltenberg ønsket begge lykke til med eksamener og fremtiden.

— Det er flott å høre at dere har så klare planer for hva dere ønsker. Det gir håp. Jeg har lyst å fortelle deres historie til andre som jobber med rusproblemer, sa han.