ELISABETH LANGELAND MATRE

En rusletur rundt Smålungeren levner ingen tvil om at folk vil ha fontene — nå! Heming Lutro (76) er en av mange som synes det er tussete at den forsvinner.

— Men vi må tydeligvis venne oss til å savne her i denne byen, sukker han.

— Jeg synes det er sørgelig at den ikke prioriteres. Men fontenen føyer seg vel smukt inn blant alle disse kronerullingene. Det forbauser meg ikke om det blir kronerulling for å redde både den og Bryggen, fortsetter Lutro lakonisk.

Hans synes at det å se på rennende vann er ren mentalhygiene. Lutros kamerat, som ikke vil ha navnet i avisen, er også opprørt over at kommunen har lagt innkjøpet av ny fontene på is.

— Det er katastrofe! Og aldeles utrolig at når Høyre overtar, blir vi fratatt alle disse tingene, utbryter han.

— Ja, ja, vi fikk no i hvert fall restaurert musikkpaviljongen, sier Lutro før de to rusler til Senioruniversitetet.

«Det blir en annen by»

Med filmkamera i hånden er elever fra Fusa ungdomsskole på vandring i byen for å filme det de forbinder med Bergen. At fontenen uteblir i år, har ikke gått dem hus forbi.

— Jeg vil si det så sterkt at det blir en annen by. Preget forandrer seg når både blomster og fontene blir tatt fra oss, og det påvirker folk som går her, sier lærer Ingrid Grytøyr.

Elevene hennes er enige.

— Det blir veldig rart og tomt her. Ingenting å se på. Kommer den aldri tilbake? lurer Silje Helland (14) på mens hun zoomer inn to duer som får mat.

Med seg hjem i kameraet vil de ha folkelivet, hverdagen, underganger, busser ... og definitivt ikke Akvariet og Fløyen.

— Hadde fontenen vært her, ville vi filmet den. Den er jo halve byen, sier Silje.

Finere før

Den gamle fontenen ble plassert i Smålungeren så tidlig som 17. mai 1965 (og ikke for 30 år siden, som vi skrev i går). I høst ble den kondemnert etter lang og tro tjeneste, og Bergen kommune bestilte en ny, med prislapp på en million. I mai skulle den stå klar. Budsjettkuttet setter imidlertid en stopper for planene, på ubestemt tid.

Joakim Jentoft Ellingsen (6) og Magnus Oksholm Matre (6) fra Smørås skole på miniklassetur får med seg mye selv om de ikke er gamle karene.

— Husker dere vannet som sprutet her før?

— Ja! Koffor e'kje det her? Det var dumt.

Guttenes konklusjon er enkel:

— Det var finere før.

TOMT: Elever fra Fusa ungdomsskole brukte gårsdagen til å filme det de forbinder med Bergen. - Hadde fontenen vært her, ville vi filmet den også. Det er noe som mangler, mener Sandra Sandvik, Solveig Sæther, Christine Markhus og Silje Helland med lærer Ingrid Grytøyr.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
IKKE FORBAUSET: - Kommunen trenger jo pengehjelp til alt nå. Jeg blir ikke forbauset om de setter i gang kronerulling for å redde Bryggen også, sier Heming Lutro. Han liker dårlig at fontenen er borte.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
FINERE FØR: Selv om de bare er seks år, husker Joakim Jentoft Ellingsen og Magnus Oksholm Matre godt hvordan det var da vannet sprutet på Smålungeren. Konklusjonen er grei: Det var finere før.<p/>FOTO: HELGE SUNDE