OLAV GARVIK

— Det er jo ikke slik lokaldemokratiet skal fungere. Jeg følte det rett og slett som et kupp av nominasjonskomiteen å plassere Høybråten på toppen av listen. Derfor har ikke dette vært så lett å svelge, for de fleste føler at vi har fått en «fremmed» på topp. Mange her i Ryfylke er frustrert, sier Kate Torunn Aarstad som er leder i Strand KrF.

Hun understreker likevel i samtale med Bergens Tidende at det også kan ha sine positive sider for Rogaland KrF å satse på partilederen i valgkampen, for «da vil vi i hvert fall ikke mangle oppmerksomhet fra mediene.». Det er heller ikke Høybråten personlig hun har noe imot - tvert imot, for dyktigere kandidat kunne vi knapt få, slik hun ser det.

Motkandidater?

Det er ingen tvil om at KrFs partileder på nominasjonsmøtet lørdag får førsteplassen på listen, selv om han ikke på noen måte kan kalles rogalending. Men det er særlig i nordre del av fylket - Karmøy og Ryfylke - at irritasjonen og misnøyen ikke har lagt seg.

Etter det Bergens Tidende får opplyst fra flere lokallagsledere vil det bli reist sterk kritikk mot nominasjonskomiteen for at den ikke heller har foreslått en lokal kandidat som erstatning for haugesunderen Einar Steensnæs. For å markere misnøyen er det også på tale å stille motkandidat både mot Høybråten og stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal, som er foreslått renominert som nummer to.

- Rogaland tok ansvar

Da Steensnæs trakk seg som kandidat 3. september, lå det ikke i kortene at Høybråten skulle overta hans plass. Det så snarere ut til at Tørresdal enten skulle rykke opp, eller at Karmøy-ordfører Kjell Arvid Svendsen skulle få sjansen. Han er også leder i Rogaland KrF.

Men fem dager etterpå hadde nominasjonskomiteen i realiteten bestemt seg for å satse på Høybråten, etter at han i lengre tid var «kasteball» mellom Møre og Romsdal, Østfold og Akershus. Svendsen ble til slutt foreslått på tredjeplassen.

— Jeg regner med at det blir slik komiteen har lagt opp til. Rogaland tok et ansvar for å sikre partilederen plass på Stortinget, da ingen andre fylker ville gjøre det. Personlig er jeg helt avslappet foran nominasjonsmøtet. En tredjeplass er et godt utgangspunkt for en rikspolitisk innsats, sier Svendsen til BT.

- Tre Medhaug-saker

— Jeg går til nominasjonsmøtet med åpent sinn. Jeg har også god tro på at jeg blir nominert, for alle lokallagene i fylket som har levert sine forslag, har satt meg enten på første- eller annenplass. Men jeg er samtidig forberedt på at det kan komme motkandidat fra nordfylket, sier Bjørg Tørresdal.

De fleste i og utenfor KrF er spent på hvor mye Medhaug-saken vil bety for partiets muligheter fremover mot valget. I KrF er det bange anelser. Aarstad frykter at saken vil ligge som en skygge over partiet og ta oppmerksomheten vekk fra sakene, slik det skjedde under kommunevalgkampen i fjor.

Kjell Arvid Svendsen sier at KrF gjorde seg ferdig med denne saken allerede i februar. Den er med andre ord ikke noe partisak lenger.

— Jeg har forresten inntrykk av at man snakker om minst tre Medhaug-saker, legger han til.