SISTE: Telefonsambandet er fortsatt nede, og situasjonen forventes ikke løst i dag. Telenor jobber med saken, melder politiet.

Mobil— og fasttelefoninettet er delvis nede etter storbrannen i Lærdal. Kommunikasjonsproblemene startet for alvor rundt klokken 02.

— Det har vært store utfordringer med telenettet. Det vi har registrert, er at særlig Telenor har vært nede store deler av natten, sier distriktssjef Gaute Molvær i Sivilforsvaret i Sogn og Fjordane til BT.

Network Norway har også vært ut og inn, og Siviliforsvaret har stilt med satellitt-telefoner. Brannvesenet har i tillegg en intern telefon som har fungert brukbart, ifølge Telenor.

TELEFONTRØBBEL: Ordfører Jan Geir Solheim ber folk sjekke kommunens Facebook-side.

— Hovedsentralen i Lærdal er brent ned. I tillegg er flere basestasjoner ute. Vi har en mobil basestasjon på vei fra Bergen, og en beredsskapssentral som fraktes fra Fåberg. Jeg tør ikke å antyde når det er klart, vi må også få komme inn i området, sier kommunikasjonssjef Knut Sollid i Telenor Norge.Telenor ber folk om ikke å ringe dersom det ikke er strengt nødvendig.

Får ikke kontakt

Ifølge kriseinfo.no er strømmen borte i store deler av Lærdalsøyri. Politiet, som har slitt med å bruke walkie-talkie, sier at situasjonen er uoversiktlig.

— Det er en utfordring når folk vil ha greie på hvordan de går med sine, og så virker ikke mobilnettet, sier ordfører Jan Geir Solheim til TV 2 Nyhetskanalen i morgentimene. Han henviser til kommunens Facebook-side (se bilde i saken).

Manglende mobildekning har også skapt problemer i redningsarbeidet. Sollid i Telenor sier han ikke opplevd noe liknende på sine 17 år i bransjen.

— Det hender vi har lynnedslag der mobilsendere blir slått ut, men jeg kan ikke erindre noe med så kompakt utfall. Det har ikke skjedd før at både mobil og fasttelefoni er blitt slått ut av brann, sier han.

- Er Telenors system for sårbart?

— Vi beklager at det har skjedd, og i etterkant evaluerer vi alltid enhver situasjon, men når vi har et bygg som ligger midt i brannområdet og brenner opp, så tilsier det ikke at Telenor har en situasjon som er ukontrollbar.

Ringvirkninger på veiene

Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane merker også ringvirkningene.

ØDELAGT: På Twitterkontoen til «Gatemann» kan vi se hva som er skjedd med basestasjonen til Telenor.
GATEMANN/TWITTER

— Vi har mistet styringen i mange tunneler som følge av strømbruddet, sa RonnySleirevedVegtrafikksentraleni Hordaland til BT natt til søndag.Ved 12.50-tiden er det kolonnekjøring og redusert fremkommelighet i Fodnestunnelen og Bermåltunnelen.

Den lille vegtrafikksentralen i Lærdal er satt ut av spill som følge av brannen. Som en følge av det har ikke Vegtrafikksentralen mulighet til å overvåke eller stenge alle tunneler.

  • Vi har ikke full kontroll, sier trafikkoperatør Randi Stohlberg.

Stohlberg sier også at mange måtte kjøre lange omveier.

Det er 140 tunneler i Sogn og Fjordane. Vegvesenet overvåker mange av dem, og har mulighet til å stenge dem fjernstyrt ved behov. Søndag har vaktbiler kjørt rundt i fylket for å dirigere trafikken og kontrollere tunnelen.

Det er etablert pårørendetelefon i Aurland rådhus på telefon: 57 63 18 30, 57 63 18 31, 57 63 18 33, 57 63 29 00. Her finner du kommunens Facebook-side.

ALDRI SKJEDD FØR: Kommunikasjonssjef Knut Sollid i Telenor Norge sier at de ikke opplevd at både mobil- og fasttelefon-nettet blir slått ut av en brann. Det har skapt problemer for redningsarbeiderne og pårørende.
TELENOR