• På utesteder føler jeg at folk glor på meg og tenker «du er en hore». Det er ekkelt, sier Beatrice Kamau.

Beatrice Kamau har bodd i Bergen i atten år. Opprinnelig kommer hun fra Kenya. Hun er utdannet barne— og ungdomsarbeider, og jobber på Fredriksberg barnehage på Nordnes.

Hun liker å treffe venner, gjerne over en pils på byen inn imellom. I alle år har det vært forbundet med hygge. Men ikke nå, etter at stadig flere nigerianske prostituerte har gjort seg synlige i bybildet.

Hun har erfart at mange norske menn tar det for gitt at hun med sitt afrikanske utseende er en av dem som tilbyr sex mot betaling. Spesielt på utesteder.

— På fredag for eksempel, gikk jeg på Bocca med kollegene mine for å ta en fredagspils. Noen andre venner av meg ville at jeg skulle bli med ut og danse etterpå, men jeg gikk hjem i nitiden i stedet. Jeg ville ikke bli behandlet som en prostituert, sier hun.

Går sjeldnere ut

Oftere og oftere blir hun sittende hjemme om kvelden. Hun vet hva som kan skje hvis hun går ut. Mange ganger har hun fått tilbud om sex for betaling.

— De siste gangene jeg har vært ute, har det vært plagsomt. Du er ute - har det fint, helt til noen kommer bort til deg og slenger dritt. Jeg føler meg nedverdiget og krenket. Hjemme igjen går jeg på badet og ser meg i speilet og spør «ser jeg ut som en prostituert?» Men det er bare hudfargen. Jeg jobber hardt for mine penger, og hvis jeg går ut og bruker mine penger vil jeg ha fred.

Venninneklubbens treff på byen til god middag og dans etterpå har i årevis vært noe å glede seg til en gang i måneden. Alle jentene er afrikanere.

— Nå har vi sluttet med det. Før kunne jeg også ta meg en snartur på et utested alene hvis jeg kjedet meg, siden jeg bor i sentrum. Det gjør jeg ikke lenger. Jeg ville aldri gått på Bocca alene, sier hun.

40-50-åringer

En gang tok Beatrice Kamau kraftig igjen.

— Jeg sto i baren og skulle kjøpe øl. Da kom en fyr og spurte om hvor mye jeg skulle ha. Da gikk jeg rett bort til kompisen hans og spurte «ser du en prislapp i pannen min?» Nei ..., sa han, og da fortalte jeg at kameraten hans prøvde å kjøpe sex av meg. Slik avslørte jeg at dette var en mann som pleide å kjøpe sex. Fyren ble skikkelig flau!

Mennenene som tar kontakt på denne måten er oftest i førti-femtiårene, forteller hun.

— De er norske, men snakker alltid engelsk. Og har gjerne ring på fingeren. Det gjør ingen ting for meg at noen kjøper sex, men da kan de gå dit de prostituerte holder til. Jeg er ikke i bransjen. Vi afrikanere trenger ikke å bli behandlet som prostituerte.

Niesen fikk sjokk

Hun forteller også om sin unge niese fra Kenya som var i Bergen på besøk i sommer.

— Hun kom hjem og fortalte at hun hadde vært der og der i byen, og blitt tilbudt penger. Hun fikk sjokk, og spurte «hvorfor meg ?».

I situasjonene ute blir Beatrice Kamau som regel rasende. Men hun blir redd også. Og mer isolert.

— Norske damer går jo ut. Hvis du og dine venner går ut, har du ikke denne plagsomme angstfølelsen. Jeg begynner å få den angsten. Det er en dårlig følelse. Når du skal gå på do ute, for eksempel, og du føler at folk glor på deg, og tenker at du er en hore.

Som sentrumsboer er hun også vant til å bevege seg utendørs i byen på kveldstid.

— Jeg har ikke vært mørkeredd - men nå ... Jeg er redd for å bli voldtatt. Det skjedde jo med en prostituert her. De har jo ikke respekt for prostituerte. Jeg føler meg ikke så trygg lenger. Det er trist.

Bekymret for datteren

Ved et tilfelle kjørte en bil opp på siden av henne, og mannen bak rattet kom med sex-tilbud.

— Jeg sprang! Og så meg ikke tilbake. Det var ekkelt.

I Beatrice Kamaus venninnegjeng blir problemet stadig oftere drøftet.

— Jeg tror det er et stort problem, og det kommer ikke til å ta slutt. Det kommer stadig flere prostituerte. Men mannfolkene må skjerpe seg. De må lære å skille mellom dem som har gått ut for å ha det gøy, og de som er prostituerte.

Beatrice Kamau har en datter på sytten. - Det er skremmende å tenke på at hun snart skal begynne å gå ut. Det er ubehagelig å tenke på hvordan hennes liv skal bli.