— Jeg så en gang en amerikansk bil i Åsane som trakk en Volvo 740 på en henger. Så begynte plutselig hengeren å flagre og Volvoen forsvant av hengeren, sier Tom Børslid, fagansvarlig for utekontroll ved Bergen Trafikkstasjon i Statens vegvesen.

Det er spesielt mye merkelig sikring blant private bilister. Tom Børslid

Børslid er tydelig oppgitt over bilisters manglende evne til å sikre lasten når de er ute og kjører.

— Det er spesielt mye merkelig sikring blant private bilister. De tar mange ganger lettvinte løsninger og det er først når vi stopper dem at de skjønner dette. Lastebilsjåfører er ofte litt mer erfarne, sier han.

Tilhengere

Børslid forteller om private billister som leier seg en tilhenger, plasserer lasten og kjører de av gårde uten å sikre den.

— Jeg har sett flere ulykker i Åsane der biler ligger på taket med hengeren på. Ofte er det hengere som er lastet med en bunt med 4-10 meter lange materialer som er involvert. Du mister trykket nedover på hengeren og så er det hengeren som til slutt styrer bilen, sier han.

27 tonn

Et annet område som bekymrer Børslid, er last med betongelementer.

— Ofte legger folk dem to i bredden og fester dem med kjetting. Når bilen da settes i bevegelse, blir det fort 10 til 15 centimeter mellomrom mellom dem, og da kjører de rundt med 27 tonn som ikke er sikret, sier han.

Han påpeker også at last på taket må sikres bedre.

— Sikringskravet fremover er det strengeste. Man må ha en løsning som holder igjen alt materialet dersom man bremser. Hvis ikke kan lasten fort treffe enten fotgjengeren eller bakruten i bilen foran deg, sier han.

— Bruk sunn fornuft

Statens vegvesen kontrollerer 11.500 tunge kjøretøyer i Hordaland hver år og da er sikring av last inkludert i kontrollene. Når det gjelder personbiler, er det mer tilfeldige kontroller.

— Hvis du blir stoppet og lasten er trafikksikkerhetsmessig farlig, får du kjøreforbud. Deretter vurderes det en anmeldelse og så er det politiet som avgjør størrelsen på boten, sier han.

Han oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft når de skal sikre lasten.

— Folk kommer langt med det. Jeg oppfordrer også folk til å ta kontakt med oss eller politiet dersom de ser farlig last på veiene.