Siden grytidlig i dag morges har Johnny Presttun Tjong vært på jobb på veiene i Sandviken og inn mot byen. Maskinkjøreren i Bydrift har strødd ut en god del av de hundre tonnene med strøsalt som har gått med i dag.

— Jeg har sett en god del ulykker. Biler som har snurret rundt og kollisjoner og mer, sier han til bt.no.

Han mener folk kjører ”etter forholdene dårlig” på det glatte føret.

— Det er ikke alle som har skiftet dekk ennå, legger han til.

- Vegvesenet for dårlig forberedt

De glatte veiene har mildt sagt skapt problemer i morgentimene. En rekke uhell og ulykker har funnet sted i hele Hordaland, og Tides busser har problemer med å komme seg frem, både på grunn av føret og på grunn av generelt trafikkaos skapt av biler som sitter fast.

— Det har jo ikke blitt strødd noen steder. Jeg synes Vegvesenet har vært dårlig forberedt, sa Jan Monsen i Tides Trafikksentral til bt.no tidligere i dag.

- Godt forberedt

Bt.no har fått henvendelser fra flere personer som mener trafikkaoset i morgentimene skyldes for dårlig planlegging. Hos Statens Vegvesen blir bt.no satt videre til NCC, som har ansvar for salting av veiene.

— Vi har vært godt forberedt på dette. Tide er jo ikke akkurat først ute med kjettinger på hjulene, sier avdelingsleder Eivind Hope i NCC.

Han sier at bilistene ikke er klar over at det er vinter.

— Folk er for harde på gassen. Vinter-Norge er ikke sånn, sier han.

Kunne ikke strø før

Ifølge Hope har NCC vært på veiene i hele natt.

— Det var regnbyger og yr til rundt kvart over tre, og før den nedbøren var over kunne vi ikke legge på salt. Om vi strør salt på vann og det fryser på, oppnår vi motsatt effekt, sier han.

NCC prioriterte ifølge Hope først E39 og E16, sammen med de mest trafikkerte riksveiene i bergensområdet. De mindre trafikkerte veiene i Os og Åsane ble strødd i halv syv-tiden.

— Vi oppfordrer alle bilister til at de tenke sikkerhet. Det kan se tørt ut, men det kan være en tynn ishinne på veien. Man må bruke fornuften, oppfordrer Hope.

PÅ JOBB: Maskinfører Johnny Presttun Tjong jobber i Bydrift, og har sett mye rart på veiene i dag.
Sonja Ystaas