— Forholdene er helt fantastiske. Folk som skal gå i morgen kan glede seg, sier BTs journalist Maj-Britt Dahl, som gikk løypen fredag.

Hun beskriver snøen som «godt, gammeldags klisterføre».

I morgen vil 12.220 personer gå Skarverennet de 38 kilometerne fra Finse til Ustaoset. Interessen har gått bratt oppover de siste årene, og arrangementet var fulltegnet før jul.

Stort apparat i sving

Også Henning Solhaug, som er logistikkleder for Skarverennet på åttende året, tror det blir en stor dag i fjellet.

— Det blir nok et strålende arrangement. Det er mange som er engasjerte, og alt er i rute, sier han.

Så å si alle de 4500 innbyggerne i Hol kommune bidrar på en eller annen måte. Arrangøren Geilo idrettslag stiller med rundt 1000 funksjonærer som bidrar før, under og etter rennet. Oppunder 100 snøskutere er i sving, og fire prepareringsmaskiner går i skytteltrafikk mellom Finse og Ustaoset.

I tillegg til arrangørens folk er politiet og 90 Røde Kors-medarbeidere fra hele Hallingdal på plass under rennet.

14.000 liter vann

Jevnt fordelt i løypen ligger tre drikkestasjoner - ved Lengjedalsvatnet, Bjødnabu og Raggemyran - og en syv-åtte Røde Kors-stasjoner.

— Skuterne kjører inn 14.000 liter vann til drikkestasjonene. På den første stasjonen pumpes det dessuten opp grunnvann, så det går nok med 17.000-18.000 liter vann i løpet av morgendagen, sier Solhaug.

Normalt er det omtrent 50 personer som må bryte rennet ved Bjødnabu, 15 kilometer før mål. For noen år siden, da det var dårlig vær, var det hele 350.

Arrangøren fikk sin første hjertestarter for fire-fem år siden. Da var det en kar som sank sammen med hjertestans noen hundre meter fra en Røde Kors-stasjon. Han hadde flaks.

— Vi reddet livet hans - og det var det første året vi hadde hjertestarter. Vi har hatt dødsfall, men det er ganske mange år siden sist, sier Solhaug.

- Regn med klisterføre

Også logistikklederen spår klisterføre under rennet.

— Været er veldig lovende. Det skal bli kuldegrader i hele traseen i natt, og vi har løypemaskiner ute i kveld. Det kommer til å bli gode forhold fra morgenen av, men det vil bli litt bløtere utover dagen, sier Solhaug.

- Hva om man smører feil eller har et uhell?

— Vi har løypeguider som går traseen sammen med deltakerne, som har med seg litt proviant og smøresaker. Det er både ski- og stavservice på en rekke stasjoner underveis. Knekker du en ski eller stav, får du låne en ny.

- Så hva bør folk smøre med?

— I bånn bør du legge et lag isklister, som du stryker utover, og venter til det har lagt seg ordentlig. Så legger du universalklister oppå der.

Har du gått Skarverennet? Hva er ditt tips til deltakerne? Diskuter her.

Maj-Britt Dahl
Maj-Britt Dahl
Maj-Britt Dahl
Maj-Britt Dahl