Terminalsjefen på Bergen lufthavn, Flesland, Alf Sognefest kan fortelle at forsinkelsene i flytrafikken er redusert til 15-20 minutter på det meste fra Bergen lørdag.

Les også: 9000 fly forsinket så langt i år.

— Vi hadde et fly fra London som var to timer forsinket, det er det eneste. Ellers er det bare marginale forsinkelser, det jeg vil betrakte som normal juletrafikk, sier han.

Normal juletrafikk

Trafikken på Gardermoen er i morgentimene lørdag også kommet ned til det normale og det gjør det også lettere for avviklingen på Flesland. Men kaoset og forsinkelsene fra fredag er noe av grunnen til forsinkelsene i dag.

— Julen er en tid med mye bagasje. Kaoset i går førte til at mye bagasje kom i utakt i forhold til eierne, og det er oppretting av det vi jobber med i dag, sier Sognefest.

Folk som er blitt booket om i en hast er blant dem som har reist fra bagasjen sin, og arbeidet på Flesland går nå på å prøve å få bagasjen av gårde etter de reisende. Sognefest anslår at de har mellom 300 og 500 kolli og ettersende.

Kan miste bagasjen

Enkelte reisende kan risikere å måtte feire jul uten den nedpakkede finstasen.

— Ved enkelte avganger kan det skje at folk kommer frem, og ikke bagasjen. Det kan skje for folk som blir booket om tett opptil avgang, sier Sognefest.

Ettersom bagasje er det største problemet på Flesland i dag, oppfordrer Sognefest alle til å være ekstra tidlig ute om de skal ut og fly.

— Det gjelder særlig dem som har mye bagasje, eller andre ting som tar litt tid å behandle, for eksempel ski, barnevogner og store ting, sier terminalsjefen.

Skryter av de reisende

Til tross for en stressende innspurt mot julen, er Sognefest imponert over humøret og oppførselen til de reisende som har havnet opp i flykaoset de siste dagene.

— Jeg vil takke folk for å ha vist veldig god oppførsel oppi alt dette. Det er helt utrolig hvor hyggelige og vennlige, rause og fleksible folk er i den stressende situasjonen dette kan være, skryter han.

Den stressede, lett irritable og vanskelige julepassasjeren har han med andre ord ikke sett noe til.

— Vi er rett og slett imponert. Det gjør det også lettere for oss å gjøre jobben vår. Vi har sett mange eksempler på at folk som står i kø er rause og gir vekk plassene sine til andre som trenger de mer, sier Sognefest.

HJERTEVARME: Køene har kommet seg på Flesland i dag, det er forsinkelser på rundt 15-20 minutter på den generelle flytrafikken i dag. Bildet er fra køene på Flesland fredag.
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson