Et par generasjoner nordmenn har kost seg med lave kWh-priser og varmet seg med elektriske ovner.

Det har likevel hatt sin pris.

— Vi har en ny generasjon som installerer vedovner over en lav sko. Men folk fyrer ikke slik de bør gjøre, kanskje er kunnskapen rett og slett forsvunnet, sier feie- og tilsynsleder i Bergen brannvesen, Atle Sørensen.

- Da sier det «bang»

Bergens Tidende fortalte i går at flammene slikker opp av stadig flere skorsteiner i Bergen. Brannvesenet konstaterer at pipebrannene øker i antall. Sjefen for feierne nekter å gi sine undersåtter skylden.

— Det handler om hva man fyrer med, og måten man fyrer på. Dette er kjernen av problemet. Vi ser en vesentlig økning av beksot i pipene, sier Sørensen.

Sørensen gir følgende karakteristikk av feil nummer én blant dagens fyrbøtere:

— Folk struper trekken i ovnen, og da får vi en ufullstendig forbrenning av veden. Gasser og partikler kommer ut i skorsteinsløpet, blir nedkjølt - og avsettes inni pipen. Når du innimellom freser opp ovnen så slikker flammene opp i skorsteinen, sier han

— Og da skjer ...?

— Da sier det «bang». Det tar fyr. Det kan bli nærmere 1200 grader. Da er det ikke rødglødende lenger, det er hvitt, forklarer Sørensen.

Han understreker at de som tror lav trekk gir økonomisk fyring, har misforstått.

Ny ovn kontrollert?

Etter at nye forskrifter ble innført i 2000 pålegges ikke feieren å ha fastlagte tidsintervaller for feiing. Brannvesenet avviser at det er årsaken til flere pipebranner.

— Vi har fått en forskrift som regulerer feiingen og tilsynet med fyringsanlegg. Nå skal det feies ut ifra hva slags type fyring folk driver med, og mengden sot som det fremkaller. Alle skorsteiner i Bergen er nå registrert. De skal feies med ulike mellomrom, men ikke sjeldnere enn hvert fjerde år, forklarer Sørensen.

Det kan bety at mens pipen din kanskje feies hvert tredje år, får naboen besøk av feieren en gang i året.

Feiervesenet understreker at folk skal melde ifra dersom det installeres ny ovn.

— Vi ser jo en eksplosjon i antall vedovner. Brannvesenet skal ha melding. Dersom folk installere selv, må en godkjent kontrollør sjekke ovnen etterpå, sier Sørensen.

Det kan være forretningen som solgte den eller en murmester. Hittil har Brannvesenet bistått slike kontroller, men fra 1. januar 2004 er det helt overlatt bransjen. Når feieren finner en ny ovn, vil han be om å få se kontrollskjemaet.