— Nå har jeg skrudd av alle telefoner. Folk har ringt fra hele landet med de rareste spørsmål og tilbud, forteller Atle Lægreid som eier Lægreid pub i Sogndal sentrum.

Voksdamene er de siste dagene blitt en snakkis langt ut over fylkesgrensene, og det har til tider vært umulig for tissetrengte menn å komme seg inn på det nyoppussede toalettet da det har vært okkupert av nysgjerrige, levende damer.

Dukkene kommer plutselig til syne bak en glassvegg rett foran intetanende kunder som gjør sitt fornødne i pissoaret. Det var Sogn Avis som først omtalte fenomenet, men etter at flere riksmedier plukket opp saken har telefonen glødet.

Må avvise dristige damer

— Ukjente kvinner har ringt og spurt om de kan få stille seg opp i stedet for dukkene, sier Lægreid.

Samtlige er blitt avvist.

— Vi har muligheten til å bytte ut dukkene, så jeg skal ikke utelukke helt at vi kan finne på noe en gang.

Vil ikke ha Tone

Lægreid har hatt ideen om lettkledde toalettdukker i flere år. Da tiden var kommet for å pusse opp toalettene benyttet han anledningen. Gjennom bekjente fikk han en av kunstnerne ved voksmuseet Madame Tussauds til å lage dukkene.

SKØYER: - Jeg var lei av kjedelige toaletter, sier Atle Lægreid.
PRIVAT

Under planleggingen ble det foreslått at bygdens stjerne Tone Damlie Aaberge kunne brukes som modell for en av dukkene.— Det var helt uaktuelt. Dette er jo ment som et humoristisk innslag, jeg ønsker ikke å harselere eller såre noen.

Derfor er det heller ingen andre sogninger som har stått modell for dukkene.

- Har du fått reaksjoner på kroppsfokusering?

— Nei, og det er nok fordi dette ikke er over kanten. Det hadde vært noe helt annet med levende mennesker.

Skuddsikkert glass

Voksdukkene står bak et skuddsikkert glass. En grå folie på innsiden av glasset blir gjennomsiktig når det kobles til strøm. Dette kontrolleres av bevegelsessensorer på toalettet.

De halvnakne damene dukker opp og er synlig i syv sekunder. Deretter kommer de ikke frem før rommet har vært tomt i 40 sekunder, og noen på nytt stiller seg opp foran urinalet.

— En vits bør ikke fortelles for mange ganger. Den blir heller ikke like gøy hvis damene er synlig hele tiden.

- Er du redd for at folk skal bryte seg inn til damene siden de er sikret mot skytevåpen?

— Stålurinalene er skrudd fast direkte i glasset så det må tåle mye. Dessuten kan vi ikke risikere at noen får glass over seg hvis de skulle finne på å sparke i veggen.

Tisser i buksen

Pubkundene har brukt toalettet i flere måneder før Lægreid skrudde på funksjonen som viser frem damene. Han forteller at det er blitt mye ekstra søl på gulv å vegger de siste dagene.

— Det er flere som har måttet gå hjem og skifte klær. Når en plutselig oppdager noe foran seg som en ikke vet hva er, reagerer mange med å slenge «snabben» ned igjen i buksen. Når en da ikke er ferdig å tisse går det ikke så bra.

Han hevder alle tar det med godt humør, også de med våte klær. Dessuten kan både veggen og gulvet spyles.

Milliondo

Lægreid har sett mange nye ansikter i puben den siste tiden, og mange sitter og følger med på uttrykket til mannfolk som kommer fra toalettet.

Dametoalettet har ikke egne voksdukker, men en dobbel innendørs utedo hvor en skal sitte og dele livets gleder og sorger med sidekvinnen.

- Du har ikke falt for fristelsen til å kjøpe en dukke hjemme også?

— Nei, jeg er gift og vel fornøyd. Jeg holder meg til ekte saker.

Oppussingen har kostet 1,5 millioner kroner. Pubeieren vil ikke røpe hva voksdamene har kostet, men sier det er en veldig liten del av totalsummen.

- Føler du at du får avkastning på investeringen når puben omtales såpass mye?

— Når en finner på noe slik håper en jo at det blir snakket om, så jeg er veldig fornøyd.

UTEDO: En tissetrengt kvinne kommer sjelden alene, noe en har tatt høyde for på Lægreids pub og hotell.
CAMILLA SKJÆR BRUGRAND/ SOGN AVIS