— Det ser høyt ut fra bakken, men jeg føler meg helt trygg her oppe, sier Asbjørn Sivertsen, blikkenslager i firmaet E. Jordan. Sammen med kollegaen Robert Hommen malte han skorsteinene på Wesselstuen i ettermiddag.

Arbeidstilsynet er ikke enig i trygghetsvurderingen til de to malerne.

– Reglene er helt klare på at man skal jobbe med sele når man arbeider på slike tak. Dette er uholdbart, sier inspektør Marit Bastesen til bt.no.

Hysterisk arbeidstilsyn

Arbeidsgiver for de to takklatrerne, Eirik Jordan, ser ikke med blide øyne på situasjonen. Når bt.no ringer blir han oppgitt.

– Men for fanden!! Jeg sa jo det til dem at de måtte bruke sele når de jobber på taket til Wesselstuen. Det kryr jo av folk som ser på, sukker Jordan til bt.no.

De to blikkenslagerne hadde med seg sikringssele, men brukte den ikke.

– Det er nok vanen, dessuten er nok Arbeidstilsynet ganske hysteriske også, sier Sivertsen til bt.no.

Folk er slappe

Vigleik Juvik, overingeniør i Arbeidstilsynet, sier følgende til dette:

– Vi forvalter et regelverk. Arbeiderne må gjerne si at de føler seg trygge, men hva blir konsekvensen dersom de faller ned? Reglene er klare på at man skal ha sikring når man jobber med fallhøyde på over to meter, sier Juvik til bt.no.

Han er likevel ikke overrasket over bildene av takmalerne på Wesselstuen.

— Vi vet at det slurves med sikring i byggebransjen. Takarbeiderne synes det er noe herk å arbeide med sele. De har gjerne selen med på arbeidsplassen, men tar den ikke på seg. Det blir for mye stress. Vi hører denne forklaringen på hvert byggested vi er på. Nå vi kommer over slike tilfeller, så blir arbeidet stanset, sier Juvik til bt.no.