— Jeg tenker på dem som mistet sine kjære. Det går ikke en dag uten at jeg tenker på ulykken, og alle som omkom, sier Olav Skjetne til Bergens Tidende.

HSD må møte i retten

Mens overstyrmann Olav Skjetne slipper straff, må både kaptein Sverre J. Hagland og HSD som selskap møte i rettssalen på nyåret.

Hagland er tiltalt for uaktsomt å ha voldt en sjøskade der menneskeliv lett kunne gå tapt, og risikerer tre års fengsel.

HSD tiltales for brudd på en lang rekke forskrifter. Ingen enkeltpersoner i selskapet risikerer å bli stilt til ansvar, straffen vil i tilfelle bli en bot til selskapet.

Sjøfartsdirektoratet går helt fri, til tross for at Riksadvokaten mener de har brutt en lang rekke regler.

God bekreftelse

For sin egen del er Olav Skjetne glad for at Riksadvokaten har slått fast at det ikke er grunnlag for å hevde at han selv opptrådte klanderverdig da «Sleipner» gikk på grunn.

— Jeg føler meg renvasket. Jeg håpet og trodde at dette ville bli utfallet, men det var utrolig godt å få det bekreftet, sier den sindige 40-åringen.

Telefonen har kimt i ett sett, siden Riksadvokatens avgjørelse ble kjent i går ettermiddag. En sliten Skjetne måtte til slutt slå av mobiltelefonen. Nå sitter han hjemme og bare lar reaksjonen synke inn.

— Klart det har vært en påkjenning. Ikke minst at det tok såpass lang tid å få saken avgjort. Som sagt synes jeg at dette er en dag for ettertanke, og ikke for feiring. Men jeg kommer nok til å slappe av litt mer nå, enn jeg har gjort på lenge, sier Olav Skjetne.

Støtte fra passasjerer

Bare fjorten dager etter «Sleipner»-ulykken, mønstret han på som styrmann på Flaggruten igjen.

— Jeg kvidde meg for å begynne igjen, men visste at det var en terskel som bare ville bli tyngre å komme over jo lenger jeg utsatte det. Tiden etter ulykken har vært tung, men jeg tror det har vært en fordel å være i jobb. Jeg har fått god hjelp fra kollegene. Støtten fra passasjerene på Flaggruten, som har kjent meg igjen og gitt meg en klapp på skuldrene, har varmet grådig, sier Skjetne.

Forferdelig vanskelig

Han beskriver tiden etter ulykken som forferdelig vanskelig. Pressedekningen umiddelbart etter ulykken, der Skjetne føler at han og resten av mannskapet ble gjort til syndebukker, har gjort at han hele tiden har holdt en lav profil i mediene. Overfor familie, venner og kollegaer har han derimot snakket åpent om hva han tenkte, følte og gjorde, i de grufulle minuttene etter grunnstøtingen som for alltid vil prege livet hans.

— Det nytter ikke å legge lokk over det som skjedde. Like lite som det nytter å late som om jeg noen gang vil komme over «Sleipner»-ulykken, sier Olav Skjetne.

TUNG TID: – Tiden etter ulykken har vært tung, men det har vært en fordel å være i jobb, sier «Sleipner»-styrmann Olav Skjetne.
FOTO: RUNE NIELSEN