— Det er mange i min situasjon, men de kan være vanskelige å få øye på. Likevel tror jeg at de fleste kjenner til noen på skolen, på Facebook eller i nærmiljøet som kunne trengt en hjelpende hånd nå i førjulstiden, sier hun.

Søndag fortalte hun om hvordan hun gruer seg til januar, når alle skal spørre hva barna hennes fikk til jul. Dette fordi hun selv ikke har råd til julegaver.

— Sønnen min har allerede begynt å grue seg. Han vet det kommer kommentarer om hva de fikk til jul. Det gjør vondt i mammahjertet at jeg ikke kan gi barna mine det de ønsker seg, fortalte hun til BT.

Historien har ført til 400 meldinger, eposter og telefoner fra mennesker som vil hjelpe. Hun har fått tilbud om reiser, teaterstykker, gavekort og klær. Det gjør henne både rørt og glad.

— Jeg er helt overveldet. Dette gjør meg stolt av å være bergenser. Det finnes så utrolig mange gode mennesker der ute. Jeg er veldig takknemlig og rørt. Jeg har vanskelig for å finne ord. Jeg må bare si tusen takk til alle de fine menneskene som har skrevet til oss, sier hun.

Skammen forsvinner

Det som har betydd mest, er kommentarene fra andre i samme situasjon.

— Jeg kjenner meg ikke lenger alene. Dette er med på å knuse den skammen jeg har følt på som følge av min økonomiske situasjon. Jeg vet man ikke bør føle skam, men jeg skal ikke legge skjul på at det er noe jeg har slitt med. Nå er det som om skammen bare krymper, og forsvinner ut av kroppen. Det er veldig godt. Dette skal jeg huske for alltid i hjertet mitt, sier hun.

Hun vil oppfordre andre i samme økonomiske situasjon om å være åpne og be om hjelp.

— Det er ikke alltid så lett å bli sett, derfor er det lurt å si i fra. Vi vil alle føle at vi ikke helt strekker til som forelder i perioder, og da er det lurt å be om hjelp. Det er det som kjennetegner en god forelder. Neste gang er det kanskje du som er i en posisjon hvor du kan hjelpe andre, sier hun.

Takker ja til opplevelser

Hun sier hun er uendelig glad for alle henvendelser om gaver. Hun ønsker å takke ja til noen av opplevelsene hun og barna har fått tilbud om.

Blant de mange epostene som har kommet inn, er det både tilbud om å se «Jul i vennebyen» på Fyllingsdalen teater og «Jul i Blåfjell» i Fana.

— Dette er noe vi aldri kunne tatt oss råd til, og jeg gleder meg til å fortelle det til barna. Dette er en fin gave til hele familien. Når det gjelder de andre tingene og pengegaver, tror jeg det er andre som trenger det mer enn oss nå, sier hun.

Hun henviser til Robin Hood Huset, Kirkens bymisjon og til hjelpegrupper på Facebook.

— Jeg har lyst å sitere en klok dame jeg kjenner som gjør mye for byens mest vanskeligstilte: «Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe litt. Når alle hjelper litt, står ingen helt alene». Det er en fin måte å tenke på, sier hun.

Lagde kjole

I helgen dro tobarnsmoren på Fretex og på et konkursutsalg. Her handlet hun billige brukte gardiner og en skjorte.

Av dette, i tillegg til noen borddekorasjoner, har hun nå sydd en Elsa-kjole til datteren på fem.

— Den ble faktisk veldig fin, og jeg gleder meg til å gi den til datteren min til jul. Den er laget med masse kjærlighet. Nå skal jeg sy en alvekappe til min sønnav noen fløyelsgardiner. Det er ingenting jeg heller ønsker meg enn at min sønn kommer glad og stolt hjem fra skolen i januar, fordi det er så kult at han har fått seg en hjemmelaget alvekappe laget med ekte mammatrolldom, sier hun.

Tobarnsmoren har fått over hundre hendvendelser fra personer som vil gi datteren en Elsa-kjole. Nå håper hun kjolene kan gå til andre Frozen-frelste barn.

— Jeg er sikker på at det er mange andre barn som ønsker seg den kjolen, sier hun.

Hun vil oppfordre foreldre til å hoppe av kjøpskarusellen i år, dersom de kjenner at det krasjer med egne verdier.

— Stå i mot og trapp ned, selv om du har råd til dyre gaver. Det kan for eksempel være fint å gi gaver som er verdifulle på et annet plan enn bare det materielle. Det er til god hjelp for barn som får hjemmelagde gaver, om også andre får dette og det blir litt hypet opp, sier hun.