Mannen er tiltalt for overgrep mot fem gutter. Fire av dem var under fjorten år gamle, den yngste bare elleve.

Da rettssaken mot 57-åringen skulle starte i januar i år, hadde hovedpersonen reist til Thailand. Søndag kom han tilbake til Bergen, etter å ha blitt fulgt på flyet av thailandsk politi.

— Stoppet av tsunamien

Påtalemyndigheten mener 57-åringen bevisst har oppsøkt og utnyttet vanskeligstilte barn.

— Han har utnyttet sårbare gutter fra et belastet miljø, gutter som har vanket mye i området rundt Bystasjonen. Mot sprit, øl og hasj har han fått guttene med på sex, sa statsadvokat Jarle Golten Smørdal da rettssaken skulle startet.

Da mannen ikke dukket opp, ble han etterlyst gjennom Interpol. De siste syv månedene har han stort sett oppholdt seg i Thailand.

— Han har en sykdom som gjør at han har godt av sol og varme. I tillegg var det billigere for ham å bo i Thailand. Meningen var ikke å stikke av, sier 57-åringens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Tsunami-katastrofen 2. juledag var angivelig en av årsakene til at den uføretrygdede mannen ikke kom seg hjem i tide til rettssaken.

Han har forklart at det var fullstendig kaotisk i Thailand etter tsunamien, og at han dessuten ikke hadde råd til å reise hjem.

— Han oppsøkte den norske ambassaden og samtykket til utlevering, sier Verling. Ambassaden beslagla samtidig passet.

- Vanskelig å vitne

I går ble 57-åringen varetektsfengslet for fire uker. Politiet fryktet han ville stikke av igjen dersom han ble løslatt.

Overgrepene skal ha funnet sted i perioden 1992 til 1995. Til tross for at det har gått mer enn ti år, er mannen ennå ikke skikkelig avhørt.

— Jeg vet ikke hvordan han stiller seg til tiltalen, sier Verling.

Mannen er hjemmehørende i en annen del av landet, men overgrepene skal ha funnet sted i leiligheter i Bergen.

I tillegg til de alvorlige anklagene om sex-misbruk, er mannen tiltalt for blotting og for jevnlig å ha gitt hasj til de mindreårige guttene.

Den ene av de fornærmede er død. Gisle Didriksen er bistandsadvokat for to av de andre.

— De har vært villige til å forklare seg i retten, men det er klart at det er en stor belastning å forberede seg til en slik sak, sier Didriksen.

57-åringen er straffedømt fire ganger tidligere, blant annet for sedelighetsforbrytelser. Han motsatte seg fengsling, og påkjærte kjennelsen til lagmannsretten.