• Ungdomsfamilien maktet ikke lenger å ha «André» boende, sier Erik Leganger i fylkeskommunen. Han hevder flytting var eneste forsvarlige alternativ for 15-åringen som nå flyttes for tolvte gang.

INGVILD TENNFJORDANNEMARTA GISKE

Mandag ble den 15-år gamle gutten flyttet fra Florø til omsorgsbasen Kasa i Os kommune. Det var den tolvte gangen «André» har blitt flyttet i løpet av sitt liv.

— Alle brudd er uheldige for barn og unge, men i «André» sitt tilfelle er det eneste mulighet, sier Erik Leganger i Hordaland fylkeskommune. Han er nestleder for ungdomsfamiliene i Hordaland. En ungdomsfamilie er som et utvidet fosterhjem, der en av to voksenpersoner er hjemmeværende og får lønn fra det offentlige. Leganger forklarer overflyttingen med slitasje på «André» sin ungdomsfamilie.

— En slik slitasje på ungdomsfamilien er ikke holdbar. De maktet det ikke mer og ga uttrykk for at de var slitne, selv med all den støtte og oppfølging vi forsøkte å gi. Fylkeskommunen er faglig ansvarlig for familien og vi besluttet derfor at en flytting til en mini-institusjon som Kasa var det eneste forsvarlige. Vi må skape et stabilt miljø for gutten.

— Skaper dere et stabilt miljø ved å rykke ham opp enda en gang?

— Ja, på lang sikt. På Os kan han bo i flere år. For en ungdom med så omfattende problemer som «André» må man ha stor kapasitet. På Kasa er det personale som skifter på oppgavene, ikke bare to privatpersoner, sier Leganger.

- Prøver å gjøre det beste

«André» sin mor har en annen versjon av historien. Hun mener han har det best med ungdomsfamilen i Florø.

Moren fulgte sin sønn til Os mandag, der han møtte mini-institusjonen som skal være hans hjem frem til han er tjue år.

— Vi forsøker å gjøre det beste ut av det. Selv sier han ikke så mye. Jeg er glad jeg fulgte ham. Det er mange fremmede mennesker her, og leiekontrakten går ut allerede til neste år. Veldig stabilt, sier moren ironisk.

- Har gjort alt vi kunne

Ungdomsfamilien selv er enig med fylkeskommunen.

— «Vi har gjort alt vi kunne for André», men han trengte noe mer, noe vi aldri kan gi han. På Kasa får han det nok mye bedre, sier hans tidligere fostermor fra ungdomsfamilien i Florø.

Hun mener han får en unik mulighet til å forholde seg til ungdom på sin egen alder ved omsorgsbasen.

— Barnevernet har stått på helt siden jul for å finne den beste løsningen for «André», og nå får han et bedre tilbud enn det vi kunne gi han. Han har mer behov for å bo sammen med jevngamle ungdommer enn hos en familie, sier fostermoren, som har jobbet med ungdommer i 18 år.

«André» skal imidlertid besøke ungdomsfamilien sin annenhver helg fremover.