— Han var i sjokk og fortalte at han hadde tatt seg ut gjennom en nødutgang. Han var blitt undersøkt av lege, forteller flyger Sven-Erik Strandberg, som selv snakket med kapteinen på ulykkesflyet.

Strandberg landet på Stord lufthamn med samme type fly fra samme selskap bare en halv time før ulykkesflyet kjørte utfor rullebanen.

— Ulykkesflyet landet helt som normalt. Det var ingenting uvanlig, sier flyger Sven-Erik Strandberg.

Strandberg sier han ikke snakket med sin færøyske kollega om hva som kan ha vært årsaken til ulykken.

- Lang nok

Strandberg er basesjef for Atlantic Airways på Stavanger lufthavn Sola, og sier at selskapet opererer tre fly i Norge. Alle flyene er firemotors jetfly av typen BAE 146-200 og tar 92 passasjerer.

Det er laget for å lande på korte rullebaner, sier Strandberg.

— Det er godkjent for å lande på baner som er 1.200 meter og vi flyr blant annet flyplassen London City, som er 1.199 meter lang, sier han til NTB.

Ifølge hjemmesiden til Stord lufthamn er rullebanen 1.460 meter lang. Strandberg sier han har landet flere ganger på flyplassen de siste to årene, og sier det er en flyplass som er velegnet for den type fly som hans selskap opererer.

- Forferdelig Flyplassen på Stord er eid av Stord kommune (79 prosent) og Hordaland fylkeskommune (21 prosent). Ordfører Magne Rommetveit (Ap) sier som Strandberg at flyplassen har en rullebane som er mer enn lang nok for den type fly det her er snakk om.

— Rullebanen ble forlenget for en del år siden, sier Rommetveit til NTB.

Mens NTB snakker med ham får han meldingen om at tre personer er bekreftet omkommet i ulykken.

— Jeg hadde fryktet en slik beskjed. Det er helt forferdelig, sier han.

Kommunens beredskapsgruppe har vært i arbeid siden meldingen om ulykken kom tirsdag morgen. Ordføreren sier kommunen arbeider tett sammen med Aker Stord som hadde chartret ulykkesflyet.

— Vi er en kommune hvor mange stadig er på reise. Derfor har det også vært så praktisk med en flyplass i kommunen. Alle her kjenner noen eller er i slekt med noen som pendler, sier ordføreren til NTB.

Ove Olderkjær