I dag gikk Terje Riis-Johansen (Sp) av som olje— og energiminister.

— Man hadde ventet et skifte etter den dårlige prosessen Riis-Johansen skapte i vår, men jeg ble litt overrasket over at det kom denne uken, sier professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Han mener det er påfallende stor aktivitet i regjeringen under ski-VM.

— Jeg får følelsen av at man ønsker at folket skal huske triumfene til Marit Bjørgen lenger enn nederlagene til Terje Riis-Johansen, sier Aarebrot.

- Bytt helseminister

Han tror ikke dagens statsrådsskifte nødvendigvis blir det siste denne våren.

— Sist det ble byttet ut statsråder, byttet Sp ut sine alene, før SV og Ap foretok sine bytter, sier Aarebrot.

Det tror han kan skje igjen.

— Enten kan det komme utskiftninger eller bytter innad i regjeringen. I Ap tror jeg det blir mer det siste enn det første, sier Aarebrot.

Han tror helseminister Strøm-Erichsen vil gjøre en god jobb som næringsminister, og trekker frem hennes erfaring fra det private næringsliv.

— Jeg vil råde Stoltenberg til å la Trond Giske og Anne-Grete Strøm-Erichsen skifte departement, sier Aarebrot.

- Gjør Holmås til minister

— Giske er som en potet som har en fantastisk evne til å få aktørene i sektoren til å bli begeistret, sier Aarebrot om dagens næringsminister.

Om Giske også kan klare å begeistre sykehusaktivistene, tør han imidlertid ikke å spå.

Aarebrot trekker også frem SVs forsknings- og høyere utdanningsminister, Tora Aasland som en minister som kan bli byttet ut.

— Hun er en veldig anonym statsråd i forhold til hvor viktig forskning og høyere utdanning er for SV. Forskningsmiljøet er ikke lykkelig over regjeringens prioritering av forskning, sier Aarebrot.

Jon Hauge

Han har allerede tanker om hvem han heller kunne tenke seg i rollen:

— Heikki Holmås kunne gått inn i forskningsdepartementet. Det tror jeg hadde vært en kjempefordel. Han har greie på finans og hvordan han skal skaffe penger til sektoren, sier Aarebrot.