Det finnes ingen studier eller annen statistikk som kan fortelle oss hvor stort omfang problemet har. Men flere fagfolk BT har snakket med, mener det er økende. Det er flere grunner til det.

— Kvinner har blitt mer seksuelt pågående og aktive, og bruker seksualiteten gjerne i en hevnaksjon. Menn som har fortalt om seksuelle overgrep forteller at dette oftest skjer når de sover eller er beruset, sier Langfeldt.

- Må tas seriøst

Han er blant dem som har lengst erfaring med å snakke med menn som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

— Det gjør mannen forbannet å bli utnyttet. Menn har også rettigheter, og skal ha rett til å si nei. Derfor må man ta slike anmeldelser like seriøst som når en kvinne gjør det, sier Langfeldt.

At en mann i Bergen har anmeldt en kvinne for voldtekt, synes han rent juridisk er riktig.

— Det er viktig å få rettspraksis også på saker hvor menn blir misbrukt. Personlig mener jeg likevel at slike saker burde løses utenfor rettssalen.

- Menn er sårbare

Heller ikke Langfeldt kjenner til saker hvor menn har anmeldt kvinner for voldtekt.

— Jeg tror en slik anmeldelse kan føre til at flere menn tør å fortelle om hva de har blitt utsatt for. Hvor stort omfang problemet har er vanskelig å si, men det synes å være økende, sier Langfeldt.

Slik forklarer han hvorfor mange menn velger å være tause om problemet:

— Menn er oppdradd til å være forsiktige med å snakke om seksuelle problemer. De opplever det som nedverdigende å måtte fortelle at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep av kvinner. Kvinner må lære seg at også menn er sårbare når det gjelder seksualitet, sier Langfeldt.

- Unge menn tør

Krise- og rådgivningstelefonen for menn er et av stedene menn ringer og forteller om seksuelle overgrep.

— Det har vært få slike telefoner tidligere. Nå opplever vi at det skjer oftere. Det er spesielt yngre menn som tør å åpne seg om slike problemer, sier leder Thomas Hansen.

Han tror menn opplever det som skammelig og flaut å måtte fortelle om at de har blitt utnyttet eller misbrukt seksuelt av en kvinne.

— Mannsrollen er i endring. Det er viktig at samfunnet tar dette på alvor. Det er viktig at slik overgrep tas like alvorlig når de skjer overfor menn som kvinner, sier Hansen.

I går fikk han en henvendelse fra en ung mann som i lang tid har blitt utnyttet seksuelt av en godt voksen kvinne.

— Hun var en respektert venn av familien. Derfor torde han ikke å gå videre med saken. Jeg rådet ham til å vurdere å anmelde kvinnen, sier Hansen.

MER AKTIVE: - Kvinner må lære seg at også menn er sårbare når det gjelder seksualitet, sier sexolog Thore Langfeldt. Mer seksuelt pågående kvinner tror han vil gi flere mannlige sex-offer.<p/> ARKIVFOTO: VG/SCANPIX