I kjelleren i Bergen tinghus sitter en 22 år gammel mann og gråter. Han har nettopp blitt fengslet i fire uker, siktet for å ha forsøkt å drepe en 35-åring.

Flere vitner har forklart politiet at det som startet som en vanlig slåsskamp, endte med at 22-åringen knivstakk offeret (35) på Torget i 02.00-tiden natt til fredag. Selv husker han ingen ting.

— Det siste han husker er at de kom til utestedet Finnegan's rundt midnatt. Han er fortvilet, for å si det mildt, sier advokat Kent Fredriksen, som forsvarer 22-åringen.

- Skjønner ikke faren

— Vi ser flere saker med bruk av kniv, og pågriper også langt flere for å bære kniv på offentlig sted enn før. Hendelsen natt til fredag viser hvor galt det kan gå når man er beruset og har med seg kniv, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

Anestesilege Bård Heradstveit ved akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland sykehus bekrefter at knivbruk på byen er et økende problem, og er bekymret over konsekvensene.

— Det har vist seg flere ganger at folk ikke skjønner hvor store skader de kan gjøre med kniv. Man kan dø av knivskader i løpet av sekunder, sier Heradstveit.

Mens det tidligere først og fremst var rusmisbrukere som gikk med kniv på byen, mener politiet at det nå er en generell økning i knivbruk.

— Det er særlig unge i alderen 18 til 25 år som tar med seg kniv når de går på byen. Mange sier de må ha noe å forsvare seg med, hvis de havner i konfliktsituasjoner, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen, som ikke har tall på hvor mye knivbruken har økt.

Ulovlig å gå med kniv

Også kjæresten (18) til den varetektsfengslede 22-åringen er siktet for drapsforsøk, etter angivelig å ha sparket offeret i hodet mens han lå på bakken.

Hun har forklart politiet at hun fikk en kniv av 22-åringen tidligere på kvelden, som hun skulle ha i vesken for å forsvare seg mot eventuelle overfallsmenn.

— Det er ulovlig å gå rundt med kniv, nettopp for å redusere faren for alvorlige skader dersom man havner i slåsskamper. Hvis du bruker kniv i en slåsskamp, er det en særdeles skjerpende omstendighet som får konkret betydning for straffeutmålingen, sier Christoffersen.

Selv om politiet mener det er kniven 22-åringen ga til kjæresten han har brukt, mente ikke Bergen tingrett lørdag det var grunn til å varetektsfengsle kvinnen. Politiet påkjærte det på stedet, og 18-åringen må sitte fengslet til Gulating behandler saken.

Skjulte skader

Livstruende knivskader kan være vanskelige å oppdage, siden knivstikk ikke alltid fører til utvendige blødninger.

— Det skumle med kniv er at man kan påføre store skader, selv om selve stikkstedet ser beskjedent ut, sier anestesilege Bård Heradstveit.

Mest kritisk er det hvis knivskaden er i hals, bryst eller mage. 35-åringen som ble knivstukket natt til fredag, fikk ett stikk i magen og to i ryggen.

— Hvis man blir stukket i magen, kan tarminnholdet stille og rolig flyte ut i buken. Det vises ikke på pasienten der og da, men kan utvikle seg til å bli livsfarlig. For å se om det er alvorlige indre skader, må man rett og slett operere pasienten, sier ambulanselegen, som advarer mot å ta ut kniver fra sår.

— Kniven kan faktisk være med på å hindre blodtap. La den sitte. Hvis det spruter blod må man heve det blødende stedet og klemme direkte i såret. Det er enkelt, og kan redde liv, sier Heradstveit.

BESLAGLAGT: På beslagsrommet viser politioverbetjent Siri Doksæter frem noen av knivene som er konfiskert i Bergen. ¿ Vi ser flere saker med bruk av kniv, og pågriper også langt flere for å bære kniv på offentlig sted enn før, sierpolitiadvokat Rudolf Christoffersen.
PAUL SIGVE AMUNDSEN